Στα σκουπιδια «πνίγεται» η Αττική λόγω ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής

Στα σκουπιδια «πνίγεται» η Αττική λόγω ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής Facebook Twitter
INTIME NEWS
10

Περίπου 2.500 τόνοι σκουπιδιών παραμένουν κάθε μέρα στους δρόμους των δήμων της Αθήνας, καθώς αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σταματήσει εδώ και μέρες εξαιτίας του ρήγματος στο τελευταίο «κύτταρο» του ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν αρκετοί δήμοι ώστε να κρατήσουν καθαρές τουλάχιστον τις κεντρικές τους περιοχές, σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας τα σκουπίδια σχηματίζουν λόφους, όπου σε συνδυασμό με τις βροχές του Σαββατοκύριακου, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης στον ΧΥΤΑ, με τα συνεργεία να προσπαθούν να στηρίξουν τη ρηγματωμένη πλευράς, αφαιρώντας σκουπίδια από την κορυφή του λόφου για να τα «χτίσουν» δίπλα στο επικίνδυνο σημείο ως στήριγμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί.

Στα σκουπιδια «πνίγεται» η Αττική λόγω ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής Facebook Twitter
INTIME NEWS
 

Ο «σκουπιδο-τοίχος» αντιστήριξης δημιουργείται μέσα στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, το οποίο βρίσκεται στη βάση του ρηγματωμένου λόφου απορριμμάτων, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του.

«Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, εξομαλύνεται σταδιακά, με αποκλειστικό κριτήριο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων καθώς και την αποτελεσματική αποκατάσταση της ρηγμάτωσης», δηλώνει η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, που διαχειρίζεται τον χώρο, Αφροδίτη Μπιζά, αναφορικά με την παράταση του χρόνου αποκατάστασης του προβλήματος στον ΧΥΤΑ Φυλής, με συνέπεια την μη αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η κ Μπιζά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει απόφαση μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη όπου θα τεθούν όλα τα ενδεχόμενα με «πρωταρχικό μέλημα τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο όσο και την δημόσια υγεία».

Εκτιμάται ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πλήρως και τα απορριμματοφόρα θα μπορέσουν και πάλι να χρησιμοποιούν απευθείας τον νέο χώρο, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Εναλλακτική λύση για τα απορρίμματα της Αττικής εξακολουθεί να μην υπάρχει αφού η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ καθυστερεί.

Στα σκουπιδια «πνίγεται» η Αττική λόγω ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής Facebook Twitter
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Σημειώνεται πως από τους 5.000 τόνους που παράγει καθημερινά η Αττική, οι μισοί μεταφέρονται στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού και στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στη Φυλή.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, συνέστησε υπομονή στους πολίτες, καθώς όπως εκτιμά ο ίδιος, η λύση στο πρόβλημα του ρήγματος στον ΧΥΤΑ Φυλής θα έρθει εντός των επόμενων ημερών.

«Ανθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηνών.

Σημείωσε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται τακτική αποκομιδή σε σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε τουριστικές περιοχές.

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Απο οτι εχω καταλαβει ο ΧΥΤΑ της Φυλης μας βγαζει πανω κατω ενα χρονο. Δεν θα επρεπε ηδη να εχουν γινει οι εργασιες αναζητησης και χωροθετησης; Επισης μιλαμε για νεο/νεους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ;
Η Αττική χρειάζεται νέο ΧΥΤΥ. Η τακτική του «κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί» από την Περιφερειάρχη κα. Δούρου έχει τις συνέπειές της. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες, ο ΧΥΤΑ της Φυλής αντέχει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 σε λίγο χρόνο δεν θα χρειάζονται ατυχήματα για να πνιγούμε στα σκουπίδια.Πότε λοιπόν περιμένουν να θέσουν σε εφαρμογή το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής;
Όταν μετά μερικοί λέμε ότι η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές για να δεχτεί απεριόριστο αριθμό τουριστών, θεωρούμαστε οι κακοί που δεν στηρίζουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας.Ερώτημα : Εκτός από τα σκουπίδια 30 εκατ τουριστών συν 10 εκατ Ελλήνων που δεν χωρούν στις υπάρχουσες χωματερές, πιστεύετε ότι το γλυκό νερό φτάνει για 40 εκατ ανθρώπους τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες ;
Ο δε Καμμινης αντι να παραιτηθει διαμαρτυρομενος μας λεει οτι αυτα ειναι μικροαστισμοι. Στη Φιλοθεη που θα μεγαλωσε ετσι λεγαν την καθαριοτητα.
Οι Χυτα του Νομου της Αττικης είναι αρμοδιότητα του Δημαρχου των Αθηνων η της Περιφερειας; μιας και η αντιπροεδρος του ΕΔΣΝΑ ειπα να γκουγκλαρω.Στο site του οργανισμου Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) βλεπουμε ποια είναι τα μελη:http://www.edsna.gr/index.php/edsna-profil/dimoi-meliΔηλαδη ο Δημος Αθηνων είναι ενας εκ των εξηντα εξι συμετεχόντων.Αλλα ποιον εχουμε αχτι; αυτον θα εγκαλεσουμε ως φερων ευθυνης αξιας παραιτησης......
δεν εγραψα οτι φερει ευθυνη για αυτο, αλλα να παραιτηθει διαμαρτυρομενος. Ευθυνη φερει γιατι θεωρει βασικες αναγκες και ανθρωπινα δικαιωματα (πχ ελευθερη προσβαση σε πεζοδρομια) "μικροαστισμο"
Τι να πρωτοπεις.Αν ακουλουθουσαμε την σενσεσιοναλιστσικη λογικη των ΣυριζοΤρολς θα λεγαμε οτι αυτη η περιφερεια και η κυβερνηση δολοφονουν το κοσμο της Αττικης.Αρρωστοι, ηλικωμενοι, μωρα βρισκονται σε πεζοδρομια που ξεπλενονται τα χαρτια υγειας εδώ και 1 εβδομαδα.Αλλα δεν λεμε τιποτα γιατι τα δημοτικα τελη που πληρωνουμε πανακριβα πανε σε κομματικους στρατους συμβασιουχους και λοιπους ψηφοροφους που αντι να γινεται η δουλεια με σεβασμο στο περιβαλλον και την δημοσια υγεια εχουν πλανο πως θα βολευτουν περισσοτεροι συμβασιουχοι απο τη μια - (δειτε τον γελοιο τροπο που καθαριζονται τα πεζοδρομια στην Αθηνα, με μια σκουπα και φαρασι λες και ειμαστ ε50 χρονια πριν) και πως θα εκλεγουν αλλοι δημαρχοι περιφερειαρχες βουλευτες.Ολη η δημοσια διοικηση και υπηρεσιες στην Ελλαδα σκοπο εχουν να αναπαραγαγουν τον εαυτο τους, αλλα οταν λεμε να οι υπηρεσίες καθαριοτητες να δουλευουν προς οφελος του πολιτη και οχι της νομεκλατουρας ειμαστε "νεοφιλελε"