ΕΔΕ: Η απόφαση για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών στερείται «νοήματος», αλλά και κονδυλίων

ΕΔΕ: Η απόφαση για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών στερείται «νοήματος», αλλά και κονδυλίων Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Αντιδρούν οι δικαστές και εισαγγελείς στη δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική και χαρακτηρίζουν την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή ως στερούμενη «νοήματος», αλλά και κονδυλίων, «στην παρούσα φάση».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αναφέρει ότι το «υπουργείο Δικαιοσύνης εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και τη δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στο λεκανοπέδιο της Αττικής» και πως «της απόφασης αυτής δεν προηγήθηκε ακρόαση, συζήτηση, ούτε καν ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των δικηγορικών συλλόγων, των υπηρετούντων τη Δικαιοσύνη».

Η ίδρυση νέων Πρωτοδικείων στην Αττική κατατέθηκε ως «αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης», συνεχίζει η ΕΔΕ, και «ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει να μην καλεί σε διάλογο την Ένωσή μας, τη στιγμή που θέτει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Επιπλέον, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «μία εξαγγελία, που σε άλλες εποχές θα είχε ενδιαφέρον συζήτησης και εξεύρεσης των κατάλληλων προϋποθέσεων υλοποίησής της, στερείται νοήματος στην παρούσα φάση, καθώς απουσιάζει εξ αρχής μία ολοκληρωμένη μελέτη υποστήριξης του εγχειρήματος από άποψη λειτουργικότητας, ανθρώπινων πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών, χωροταξίας, βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον πολίτη».

Η ίδρυση δύο νέων μεγάλων Πρωτοδικείων στην Αττική, σημειώνουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, «προϋποθέτει τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΔΕ αναφέρει: «Την τελευταία διετία ζητήσαμε επανειλημμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, για να επέλθει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί με την πρωτοφανή υπερχρέωση δικογραφιών ανά δικαστικό λειτουργό, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση».

Μόνο το Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 300 κενά σε γραμματείς, επιμελητές και δακτυλογράφους, ενώ η ΕΔΕ «κατέβαλε την προηγούμενη διετία περίπου 20.000 ευρώ από τις εισφορές των μελών της για τη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής δικαστηρίων (μεταξύ άλλων και του Πρωτοδικείου Αθηνών) επειδή δεν ικανοποιούνταν βασικές ανάγκες, όπως αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, φαξ, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ., αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών από τη βομβιστική ενέργεια της 22ας Δεκεμβρίου 2017 με συνέπεια τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών».

Καταλήγοντας η ΕΔΕ αναφέρει: «Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες επιτακτική ανάγκη και άμεσο καθήκον του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές, να προσλάβει διοικητικό προσωπικό καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει τις οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κοινό στόχο που είναι η ποιοτική και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM