Guardian: Σε επίπεδα ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά το αντέχει η χώρα;

Guardian: Σε επίπεδα ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά το αντέχει η χώρα; Facebook Twitter
Eurokinissi
3

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian, τονίζοντας όμως ότι την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος.

«Οι τουρίστες δεν σταματούν να έρχονται. Για κάθε έναν από τους πολίτες της Ελλάδας αντιστοιχούν τρεις ξένοι επισκέπτες -32 εκατομμύρια στο σύνολο- που θα φτάσουν στη χώρα φέτος, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα για μία χώρα που αγωνίστηκε κατά της πτώχευσης, η οποία κάποιες περιόδους ήταν περισσότερο γνωστή για τις διαδηλώσεις και τις ταραχές, και μόλις τρία χρόνια πριν μόλις που γλίτωσε την αποπομπή της από την ευρωζώνη. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία που τη βοήθησε να αποφύγει την καταστροφή», προστίθεται.

Ο Guardian τονίζει ότι οι αριθμοί των τουριστών αυξήθηκαν κατά δύο εκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο, τα τελευταία τρία έτη. Μόνο οι αφίξεις από την Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2017. Αλλά καθώς αναμένονται αριθμοί ρεκόρ την επόμενη δεκαετία, όλο και περισσότεροι διερωτώνται: «Μπορεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει;».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε όλο και περισσότερους τουρίστες», δηλώνει στον Guardian ο περιβαλλοντολόγος και πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος.

«Δεν γίνεται μικρά νησιά, με μικρές κοινότητες, να φιλοξενούν ένα εκατομμύριο τουρίστες μέσα σε λίγους μήνες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες οι υποδομές και να γίνει όλο αυτό ένα τεράστιο μπούμερανγκ, αν εστιάσουμε μόνο στους αριθμούς και δεν κοιτάξουμε να αναπτύξουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού», προσθέτει.

Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος. Πέρυσι, στο κυκλαδίτικο νησί έφτασαν δύο εκατομμύρια παραθεριστές, γεγονός που ανάγκασε τον δήμαρχο να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που μπορούσαν να αποβιβαστούν στη Σαντορίνη σε 8.000 ημερησίως.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός τουριστών προέρχεται από τις νεόπλουτες μεσοαστικές τάξεις ασιατικών χωρών, πολλοί εκ των οποίων συρρέουν στο νησί για να παντρευτούν ή να ανανεώσουν τους γαμήλιους όρκους τους με φόντο το διάσημο ηλιοβασίλεμα και τα λευκά σπίτια.

«Η αύξηση (στις αφίξεις) είναι τέτοια που οι τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν όλο και περισσότερο τον τουρισμό ως κατάρα παρά ευλογία. Οι αρχές, φοβούμενες την πίεση που ασκεί στους φυσικούς πόρους και τις υποδομές του νησιού, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Περισσότερες από 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν πέρυσι στο εκτάσεως μόλις 76 τ.χλμ. νησί της Σαντορίνης, με την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται στα ύψη», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση, που τρέχουμε μονίμως να την προλάβουμε. Έχουμε χτίσει αρκετά εργοστάσια αφαλάτωσης νερού και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της μεγαλύτερης μονάδας στην Ελλάδα, αλλά ανησυχώ ότι σε πέντε χρόνια ακόμα και αυτό δεν θα είναι αρκετό», τονίζει ο Νίκος Ζώρζος.

Ο Guardian σημειώνει πως η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός, παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει ο τουρισμός στην Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες γειτονικές χώρες που είχαν πληγεί έντονα από τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Επισημαίνεται ακόμη πως ελάχιστοι θα υποστήριζαν ότι ο τουριστικός κλάδος δεν είναι και ευεργετικός για την Ελλάδα, καθώς τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες απασχολούνται σε αυτόν.

Επιπλέον, η βρετανική εφημερίδα διαπιστώνει ότι η εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, καθώς έχουν γίνει πολλά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η τουριστική βιομηχανία έχει γίνει πολυποίκιλη, με τις σεζόν να εκτείνονται μέχρι τον χειμώνα και την άνοιξη.

Τέλος, αναφέρεται ότι έχουν γίνει και ανοίγματα στην ασιατική αγορά, με τις κρατήσεις από την Κίνα να εκτοξεύονται στα ύψη από όταν ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ελλάδα 2000: 12 εκ τουρίστες, 10 δις έσοδαΕλλάδα 2017: 27 εκ τουρίστες, 12 δις έσοδα.Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της ΤτΕ. Τα νούμερα για το 2018 θα βγουν αρχές του 2019.Τι βλέπουμε στα απλά νούμερα; Ότι έχουμε ξεσκίσει και καταστρέψει την χώρα μας για το τίποτα. Έχουμε αυξήσει την βρώμα, τα σκουπίδια, τον θόρυβο και το τσιμέντο εκθετικά και έχουμε βγάλει 2 δις παραπάνω από το 2000 (που δεν είχαμε και λίγους τουρίστες).Το κερασάκι: Το 2018 έχουν πολλαπλασιαστεί τα φορομπηχτικά μέτρα του κράτους, έχουν 100πλασιαστεί οι φορο-επιδρομές, έχει διπλασιαστεί ο ΦΠΑ, έχουν μπει υποχρεωτικά POS και κάρτες κλπ.Έχω κάθε λόγο να πιστεύω, ότι η αύξηση των 2 δις στα έσοδα δεν ήρθε από τα 27 εκατομμύρια εισβολείς αλλά από την αύξηση των φόρων και των ελέγχων.Η βρώμα, το τσιμέντο, τα σκουπίδια και τα σκατά έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τα σκατά και μόνο που παράγουν αυτοί οι άνθρωποι υπερβαίνουν κατά πολύ τις υπάρχουσες υποδομές της χώρας.Έχει ακούσει μήπως κανείς σας ότι τα παίρνουν σε σακουλίτσες μαζί τους φεύγοντας; Άκουσε κανείς ότι φτιάχτηκε κάποια καινούργια χωματερή στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια; Η κάποια καινούργια διαχείριση λυμάτων; Ή μήπως υπάρχει κάποιος καλός χριστιανός που μαζεύει όλο το σκατό από 27 εκατομμύρια στην αυλή του;Πόσο χαζός πρέπει να είναι κάποιος για να πανηγυρίζει χωρίς να αναρωτιέται τίποτα;Δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας να αναρωτηθεί ΠΟΥ πάνε όλα αυτά τα λύματα και τα σκουπίδια; ΥΓ: Αν καταστρέφαμε την χώρα μας έχοντας κάποιο οικονομικό όφελος, θα ήταν δυσάρεστο μεν, αλλά θα το καταλάβαινα.Αλλά ένας λαός που καταστρέφει (ανεπανόρθωτα μάλιστα) την χώρα του χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, μόνο ηλίθιος μπορεί να είναι. Τώρα μπορούν όσοι θέλουν να συνεχίσουν τους πανηγυρισμούς τους.
Μάλλον σε κάποιους δεν άρεσε η ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη Χώρα μας και ψάχνουν να βρούν αιτίες να την υποβαθμίσουν. Δεν θα αντέξουν οι υποδομές και τα λοιπά..... Βράστε στο ζουμί σας λοιπόν ,όπως βλέπετε και θα δείτε ακόμα καλύτερα στο μέλλον η Ελλάδα οχι μόνο αντέχει αλλά θα σάς καπελώσει λίαν συντόμως .Οσο για αυτούς που προσπαθούν να την ξεπουλήσουν καλύτερα να ψάχνουν απο τώρα τρύπες να χωθούνε.
Παρ'όλο τον υπερτουρισμό και την αλλοίωση που αυτός φέρνει στην ομορφιά της φύσης και των οικισμών τα περισσότερα κέρδη από όλη αυτήν την βιομηχανία που πάνε; Σίγουρά σε χώρες του εξωτερικού και με αποτέλεσμα εμείς οι ίδιοι να μην μπορούμε να χαρούμε τη χώρα μας λόγω αύξησης τιμών και συνοστισμού.