ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

To ΕΣΡ αποφάσισε πως το φετινό σποτ του Athens Pride θα προβληθεί υπό περιορισμούς

To ΕΣΡ αποφάσισε πως το φετινό σποτ του Athens Pride θα προβληθεί υπό περιορισμούς Facebook Twitter
7

Τα ριάλιτι και τα αμφιλεγόμενου επιπέδου προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης εξακολουθούν να προβάλλονται κανονικά, αλλά το ΕΣΡ έκρινε πως το σποτ του Athens Pride μπορεί να προβληθεί υπό περιορισμούς.

Το σκεπτικό του Συμβουλίου αναφέρει πως «η διατύπωση και η όλη παρουσίαση των μηνυμάτων γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει σε ανήλικα πρόσωπα κάτω των δεκαπέντε (15) ετών απορία και σύγχυση ως προς το πραγματικό νόημα των λεγομένων».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Αthens Pride:

Έπειτα από το αίτημα που κατατέθηκε από το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αριθμό πρωτοκόλλου 3010/24-05-2018, για την προβολή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μας σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας χαρά ότι εγκρίθηκε. Για τις επόμενες 9 ημέρες το μήνυμά μας θα μεταδίδεται από όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σε όλη τη χώρα.

Προς απογοήτευση μας ωστόσο διαπιστώσαμε, ότι η έγκριση προβολής υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς, μιας και η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΕΣΡ που εξέτασε το αίτημα,εκτίμησε ότι: "η διατύπωση και η όλη παρουσίαση των μηνυμάτων γίνεται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει σε ανήλικα πρόσωπα κάτω των δεκαπέντε (15) ετών απορία και σύγχυση ως προς το πραγματικό νόημα των λεγομένων".

Το φετινό σποτ του Athens Pride προβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πραγματικότητες που βιώνουν LGBTQI άτομα στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι να ενημερώσει και να αποτελέσει έναυσμα συζητήσεων πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζουν LGBTQI άτομα όλων των ηλικιών στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την μεγαλύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων από το ευρύ κοινό.

Φέτος, παρατηρήσαμε τα ΜΜΕ να γίνονται όχημα απαράδεκτων κορυφώσεων της ήδη υπάρχουσας συστηματικής και -δυστυχώς- απρόσκοπτης, έκφρασης ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχειρηματολογία που κατά τα δεδομένα και την επικαιρότητα καταλήγει να είναι αντιφατική. Συγκεκριμένα, ενώ από τη μια το αίσθημα προστασίας ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε (15) από τη "σύγχυση και την απορία", προτάσσεται ως λόγος χρονικού περιορισμού, δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία από το Δ.Σ. του ΕΣΡ σε περιπτώσεις έκφρασης ρητορικής μίσους στα Μ.Μ.Ε. που προβαλλόταν σε όλες τις ώρες, οι οποίες όμως στην προκειμένη κρίθηκαν ως απαγορευτικές για την προβολή του δικού μας μηνύματος.

Σε συνέχεια των παραπάνω θα θέλαμε να καλέσουμε όλο τον κόσμο να κοινοποιήσει το φετινό μήνυμα του Athens Pride και να δηλώσει περήφανα "ΠΑΡΟΥΣΑ" στην πλατεία Συντάγματος στις 9 Ιουνίου.

Δείτε την απάντηση του ΕΣΡ

Ελλάδα
7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Σιγα το προβληματικο διαφημηστικο, η σλογκαν εχει εναν συμβολισμο και ναι οι συμβολισμοι μπορει "ρεαλιστικα" να είναι μερικες φορες ασυμβατοι (αντρας λεει παρουσα κτλ) αλλα αυτα είναι αφορμες και όχι αιτίες κριτικης.Θα ήθελα να διαβαζω την πραγκατικη κριτικη και όχι τις προφασεις της.Καλα να περάσε ολοι και όλες, καπελα να παρετε και νερά, εσφυξαν οι ζεστες νωρίς φετος.
Oι "queer" άνθρωποι δεν υποτίθεται ότι είναι άνθρωποι αναπτυγμένης αισθητικής και γούστου? Αυτό είναι 38 δευτερόλεπτα cringe. ο σκηνοθέτης του ελληνικού telemarketing το έκανε; Θα βγει ο Παρτσαλάκης να μιλήσει με στόμφο για επίλογο;
Δεν υπεισέρχομαι καθόλου στο εάν έπραξε καλώς ή όχι το ΕΣΡ. Θα κάνω δύο σχόλια μόνο.Πρώτον η αρχική σύγκριση που γίνεται στο άρθρο μεταξύ των ριάλιτι και του pride είναι εντελώς άκυρη και παραπλανητική και καλό θα ήταν να διορθωθεί. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα μεγάλο γεγονός που αντιπροσωπεύει κάτι πολύ σημαντικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα διάφορα χαμηλής ποιότητα τηλεπαιχνίδια έστω και στη προσπάθεια να υπερασπιστεί ο θεσμός του pride. Εμμέσως εξισσόνονται αυτά τα δύο. Το pride υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπίζεται "on its on right"Δεύτερον η φετινή επιλογή του σλόγκαν είναι ατυχής. Ως γκει το "παρούσα" δεν με εκφράζει καθόλου. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το μήνυμα που το συγκεκριμένο σλόγκαν θέλει να περάσει. Ωστόσο το pride είναι ένα γεγονός του συνόλου της LGBT ή LGBTQ ή LGBT+ και ως τέτοιο, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τους πάντες. Προσωπικά δεν με αντιπροσωπεύει όπως και το σύνολο των ατόμων με τα οποία το έχω σχολιάσει. Φυσικά δεν αποτελούμε παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό του συνόλου και επομένως μπορεί να έχουμε διαφορετική γνώμη από τη πλειοψηφία. Ωστόσο επιμένω ότι ως διοργάνωση όλων των ατόμων, τα σλόγκαν πρέπει να είναι κοινά. Άλλωστε υπάρχουν και τα άφυλα...γιατί να τους προσδώσουμε φύλο?
Σε αυτη τη σελιδα. Οσο για τη συγχυση εξηγειται αναλυτικοτατα στο λινκ, οι ιδιοι οι διοργανωτες παραδεχονται οτι δινουν το δικο τους νοημα στη θηλυκοτητα για ακτιβιστικους λογους, το ΕΣΡ συμφωνει αλλα παρατηρει πως 12χρονο κοριτσι δεν ειναι υποχρεωμενο να δει τον εαυτο του σαν μερος της κατηγοριας 'ατομα που δεν παρουσιαζονται σαν αντρες' και μαλιστα σαν το λιγοτερο κουλ. Μετα τις 12 λοιπον και ολοι χαρουμενοι.
Για να μη λέμε ανακριβειες τα ριάλιτι και άλλα αμφιλεγόμενου επιπέδου προγράμματα προβάλλονται διότι φέρνουν λεφτά στα ελληνικά κανάλια. Δεν είναι δωρεάν τηλεοπτικός χρόνος για τρίτους.Αυτό το σποτ, κατά τους διοργανωτές και τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, είναι κοινωνικό μήνυμα και ύμφψνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να προβληθεί δωρεάν.Αν με ρωτούσαν εμένα θα έλεγα ότι είναι πολιτικό μήνυμα και οι διοργανωτές πρέπει να πληρώσουν αλλά να προβληθεί όποτε γουστάρουν.Το γιατί είναι πολιτικό τοχω αναλύσει πολλάκις. Ενδεικτικά:http://m.lifo.gr/now/greece/194787/athens-pride-i-eyropaiki-epitropi-stin-ellada-dilonei-paroysa#2038604Αν δεν ήταν πολιτικό γιατί με τόσο πάθος θέλουν πολιτικούς στο gay pride? ΥΓ Το ακρωνύμιο LGTB κτλ μεγαλώνει κάθε χρόνο ή μου φαίνεται;