Επιστημονικό συμβούλιο Βουλής για αναδοχή: Όχι στο διαχωρισμό γονιών σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια

Επιστημονικό συμβούλιο Βουλής για αναδοχή: Όχι στο διαχωρισμό γονιών σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια Facebook Twitter
0

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε έκθεσή της σχετικά με την αναδοχή απέρριψε τον διαχωρισμό ομόφυλων-ετερόφυλων ζευγαριών, δικαιώνοντας εμμέσως τις παρεμβάσεις των Θεανώ Φωτίου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. 

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσία της Βουλής, επικαλείται τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς προκειμένου να τονίσει πως το συμφέρον του παιδιού υπερτερεί του δικαιώματος των υποψηφίων ανάδοχων γονέων.

Επίσης επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος της αναδοχής ανηλίκων από ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο, όπως έχει αποφανθεί επί της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους, κρίνοντας ότι: «συντρέχει διακριτική μεταχείριση αντίθετη προς τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, όταν οι αρχές απορρίπτουν αίτημα για υιοθεσία αποκλειστικώς και μόνον εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισμού του υποψήφιου θετού γονέα».

Επιπλέον προσθέτει πως «συμφώνως με την πάγια νομολογία του, στο πλαίσιο ενός θεσμού της οικογενειακής ζωής δεν μπορούν να γίνουν δεκτές διαφορές που βασίζονται αποκλειστικώς και μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων».

Τέλος, στην έκθεση σημειώνεται ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας σύμφωνο συμβίωσης έχουν το δικαίωμα να καταρτίσουν δύο ενήλικα άτομα ανεξαρτήτως του φύλου τους, συνεπώς ο νόμος για ανάδοχους γονείς αφορά τόσο ετερόφυλα όσο και ομόφυλα ζευγάρια.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ