Ρώσος αγοράζει πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας για να τις νοικιάσει στο Airbnb

Ρώσος αγοράζει πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας για να τις νοικιάσει στο Airbnb Facebook Twitter
SOOC
3

Τα τελευταία χρόνια, μία νέα γενιά ξένων επενδυτών, έχει στρέψει το ενδιαφέρον και το κεφάλαιό της στα ακίνητα της Αθήνας, αποσκοπώντας σε γρήγορη απόσβεση και μεγάλα κέρδη, μέσα από υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης δωματίων και διαμερισμάτων τύπου Airbnb.

Τον Ιανουάριο, το LIFO.gr είχε κάνει εκτενή έρευνα για την διαδεδομένη στρατηγική Κινέζων επενδυτών να αγοράζουν πολυτελή ακίνητα της Αθήνας  σε περιοχές «φιλέτα» τα οποία στη συνέχεια ενοικιάζονται σε τουρίστες που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα για ολιγοήμερες διακοπές.

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και Τζορτζ Κακμαζόφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Tranio, που θέλει να αποκτήσει 10 πολυκατοκίες στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι το τέλος του 2018.
Για την αγορά ολόκληρων οικοδομημάτων η Tranio είναι διατεθειμένη να καταβάλει έως και 10 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Κακμαζόφ λέει πως επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα πέρυσι, για να εντοπίσει τις «ευκαιρίες» στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι αξίες των ακινήτων έχουν καταρρεύσει από 50% έως και 70% την τελευταία δεκαετία.

«Οταν πρωτοήρθαμε στην Αθήνα, αγοράσαμε ένα-δύο μεμονωμένα διαμερίσματα, αλλά πλέον αποκλειστικός μας στόχος είναι η αγορά ολόκληρων κτιρίων, σε τιμές χαμηλές, καθώς σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε και να αναπτύξουμε εκ νέου τα ακίνητα που θα αγοράσουμε», δηλώνει ο Κακμαζόφ.

Ανάλογα με το ακίνητο, η Tranio σκοπεύει είτε να ρίξει τα ακίνητα αυτά στο Airbnb είτε να δημιουργήσει μικρά ξενοδοχεία.

Αν το σχέδιο ευοδώσει καρπούς, η ρωσική εταιρεία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μεταπώλησης των ανακαινισμένων κτιρίων, με στόχο την κεφαλαιοποίηση υπεραξιών.

«Στο κέντρο του κέντρου»

«Εστιάζουμε στο ιστορικό τρίγωνο και σε όλες τις συνοικίες που βρίσκονται σε μια ακτίνα τριών ή το πολύ τεσσάρων χιλιομέτρων από αυτό», σε γειτονιές όπως το Παγκράτι, το Κουκάκι, το Γκάζι, ο Νέος Κόσμος, το Μετς, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός.


Η Trianon έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση για την απόκτηση δύο κτιρίων στην Αθήνα και οι αγορές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τη διαχείριση των ακινήτων αυτών θα αναλάβουν γερμανικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Όσα κτίρια αποκτηθούν, θα λάβουν τη σχετική άδεια από τον ΕΟΤ, για να εκμισθώνονται και ως τουριστικά καταλύματα, αλλάζοντας τα δεδομένα του κλάδου στο κέντρο των Αθηνών.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ