ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 - Δόσεις έως το 2028

Πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 - Δόσεις έως το 2028 Facebook Twitter
SOOC
0

Στα 1,232 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει τελικά το κόστος για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αναβάθμιση τριάντα F-16 Block 52 Αdvance και πενήντα πέντε F-16 Block 52+ σε Viper αναμένεται να βελτιώσει το αξιόμαχο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας εν μέσω προστριβών και παραβιάσεων από την γειτονική Τουρκία.

Δόσεις μέχρι το 2028

Σύμφωνα με το ΦΕΚ με τη σχετική απόφαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από φέτος έως και το 2020 η Ελλάδα θα καταβάλει ετησίως στις ΗΠΑ 180 εκατομμύρια ευρώ (λόγω των μνημονιακών περιορισμών), το 2021 θα πληρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2022 220 εκατομμύρια ευρώ και για την εξαετία 2023-2028, η ετήσια δόση θα αγγίζει τα 272,35 εκατομμύρια ευρώ.

Ο χρονικός ορίζοντας της αναβάθμισης

Για την αναβάθμιση ενός και μόνο μαχητικού απαιτούνται περίπου 22 μήνες.  

Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν το 2020 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει γραμμή παραγωγής στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.  

Δύο από τα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ ώστε να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα στις αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν σε ελληνικό έδαφος.  

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα συναρμολογηθούν στην Ελλάδα, όπου θα γίνουν και όσες τροποποιήσεις απαιτηθούν.  

Η ολοκλήρωση του προγράμματος έχει χρονικό ορίζοντα το 2028.  

Αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά των F-16  

Μεταξύ άλλων, η έκδοση Viper διαθέτει εξελιγμένα ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array), διατάξεις συλλογής δεδομένων LING 16, και νέο σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).  

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η παραλαβή ενός προσομοιωτή πτήσεως F-16V, η αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, η αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II καθώς και παροχή ανταλλακτικών.  

Κλιμάκιο Αμερικανών θα επισκεφτεί σύντομα την χώρα μας ώστε να δοκιμάσει στο έδαφος τέσσερα F-16, για να επιλέξει εκείνο που θα επιστρέψει στις ΗΠΑ για την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού πολεμικού «σμήνους».

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM