Τι προβλέπει η συμφωνία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16

Τι προβλέπει η συμφωνία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 Facebook Twitter
SOOC
0

Στο φως έρχονται οι λεπτομέρειες της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Η αναβάθμιση των F-16 σε Viper αναμένεται να βελτιώσει το αξιόμαχο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας εν μέσω προστριβών και παραβιάσεων από την γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το συνολικό κόστος αγγίζει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη δόση δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και έως το 2021, η ετήσια δόση θα διαμορφώνεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδα.

Η αναβάθμιση θα γίνει σε 30 F-16 Block 52 Αdvance και 55 F-16 Block 52+.

Ο χρονικός ορζίοντας

Για την αναβάθμιση ενός και μόνο μαχητικού απαιτούνται περίπου 22 μήνες.

Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν το 2020 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει γραμμή παραγωγής στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Δύο από τα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ ώστε να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα στις αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν σε ελληνικό έδαφος.

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα συναρμολογηθούν στην Ελλάδα, όπου θα γίνουν και όσες τροποποιήσεις απαιτηθούν.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος έχει χρονικό ορίζοντα το 2028.

Αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά των F-16

 

Μεταξύ άλλων, η έκδοση Viper διαθέτει εξελιγμένα ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array), διατάξεις συλλογής δεδομένων LING 16, και νέο σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η παραλαβή ενός προσομοιωτή πτήσεως F-16V, η αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, η αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II καθώς και παροχή ανταλλακτικών.

Κλιμάκιο Αμερικανών θα επισκεφτεί σύντομα την χώρα μας ώστε να δοκιμάσει στο έδαφος τέσσερα F-16, για να επιλέξει εκείνο που θα επιστρέψει στις ΗΠΑ για την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού πολεμικού «σμήνους».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM