Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα Facebook Twitter
11

Δεν υποχωρεί από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο η Τουρκία, που παρουσιάζεται αδιάλλακτη σχετικά με το καθεστώς των βραχονησίδων. 

Σε σημερινή του δήλωση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαίωσε πως η ακτοφυλακή της χώρας κατέβασε ελληνική σημαία από «τουρκική βραχονησίδα», σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες της γειτονικής Ελλάδας που, περιστασιακά, προκαλεί όξυνση της έντασης στο Αιγαίο. Οι εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος», είπε ο Γιλντιρίμ.

«Κανονικά» κυματίζουν οι σημαίες σύμφωνα με τον δήμαρχο των Φούρνων

Εν τω μεταξύ, κανονικά κυματίζουν οι ελληνικές σημαίες που τοποθέτησαν νεαροί, σε 3 με 4 βραχονησίδες την Παρασκευή, σύμφωνα με τον δήμαρχο των Φούρνων, Ιωάννη Μαρούση.

«Πήγα και είδα με τα κιάλια γιατί είναι μακριά και οι σημαίες κυματίζουν κανονικά. Τώρα τι λέει ο Γιλντιρίμ δεν μπορώ να καταλάβω. Και πώς πέρασαν και κατέβασαν τη σημαία, αφού δικό μας σκάφος υπήρχε εκεί. Από τις 06:00 ήταν εκεί. Πότε πήγαν και κατέβασαν τη σημαία; Και πώς πέρασαν πώς ήρθαν δεν είναι δίπλα στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μαρούση μιλώντας στο Hellas Journal.

Νωρίτερα, ο κ. Μαρούσης είχε επιβεβαιώσει στην Καθημερινή, πως οι νέοι που ανέβασαν την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα «Μικρός ανθρωποφάγος» ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα».

Η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει κανένα περιστατικό 

 

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει διά στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου πως «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο», καταδικάζοντας παράλληλα τις σχετικές δηλώσεις του Γιλντιρίμ.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας «απολύτως προκλητική και καταδικαστέα» τη δήλωση Γιλντιρίμ.

«Δεν έχει γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο», σχολίασε εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών των Φούρνων, σχετικά με την παρέμβαση της Τουρκικής ακτοφυλακής στο νησί.

Οι βραχονησίδες στις οποίες αναφέρθηκε ο Γιλντιρίμ βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά του Αϊδινίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη «με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία», από κάποια βραχονησίδα. 

«Η δική μας συμβουλή (προς τους Έλληνες) είναι να απέχουν από τις προκλήσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Οι όποιες προκλητικές κινήσεις θα επιδεινώσουν την ένταση. Είμαστε πάντα έτοιμοι να διαχειριστούμε τις εκάστοτε συνθήκες και θέλουμε να το ξέρουν αυτό», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ. 

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ