Αυτή είναι η Αράχωβα την ώρα που έψηναν αρνιά το Πάσχα

Αυτή είναι η Αράχωβα την ώρα που έψηναν αρνιά το Πάσχα Facebook Twitter
2

Πνιγμένη στους καπνούς ήταν την Κυριακή του Πάσχα η Αράχωβα.

Οι φωτογραφίες από το Arachovameteo.gr δείχνουν πώς φαινόταν το χωριό από μακριά την ώρα του παραδοσιακού ψησίματος των αρνιών.

Ωστόσο αυτό ου προκαλεί τις εικόνες δεν είναι ένα τυπικό ψήσιμο αρνιού καθώς στην Αράχωβα έχουν το τοπικό έθιμο του «λάκκου».

Αυτή είναι η Αράχωβα την ώρα που έψηναν αρνιά το Πάσχα Facebook Twitter
Αυτή είναι η Αράχωβα την ώρα που έψηναν αρνιά το Πάσχα Facebook Twitter
Αυτή είναι η Αράχωβα την ώρα που έψηναν αρνιά το Πάσχα Facebook Twitter

Όπως διαβάζουμε στο arachova.tripod.com: Ξημερώνοντας η Λαμπρή οι γεροντότεροι θα σημάνουν προσκλητήριο στους «λάκκους» καλώντας τη γειτονιά να αρχίσει τις προετοιμασίες για το ψήσιμο του αρνιού, αρχίζοντας με το μάζεμα των κλημάτων το άναμμα και την ιδιαίτερη φροντίδα της φωτιάς, που απαιτεί εμπειρία για να μη «χωνέψει».

Αυτή την ώρα αν κάποιος αγναντέψει την Αράχωβα από τα Μαύρα Λιθάρια η εικόνα θα τον ξαφνιάσει νομίζοντας ότι όλο το χωριό καίγεται γιατί κάθε γειτονιά και λάκκος και κάθε λάκκος από 10 αρνιά και πάνω!

Αφού λοιπόν ετοιμασθεί η φωτιά θα καθίσουν όλοι στο «λάκκο» αρχίζοντας να ψάλουν το «Χριστός Ανέστη» συνεχίζοντας με το ψήσιμο, το φαγοπότι, το χορό και το τραγούδι. Για τα απαραίτητα σε αυτό το σημείο έχουν φροντίσει οι νοικοκυρές με τηγανιτές συκωταριές από τα αρνιά, Αραχωβίτικο κρασί και κόκκινα αΥγά, τα οποία «φέρνουν γύρω» σε όλο το «λάκκο» και ειδικά στους περαστικούς. Αυτό επαναλαμβάνεται τόσες φορές όσα αρνιά έχει ο «λάκκος», συνήθως από 10-30.

Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Κανένας όμως δεν φεύγει από το «λάκκο» αν δεν δοθεί το σύνθημα της λήξης από τους γεροντότερους και πλέον ειδικούς και αφού προηγουμένως ψαλεί το «Χριστός Ανέστη» με την ευχή «και του χρόνου να είμαστε καλά» και βέβαια με τις απαραίτητες τουφεκιές.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια