Ο καλός καιρός και τα ανοιχτά καταστήματα ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, κατέβασαν σήμερα χιλιάδες Αθηναίους στο κέντρο της πόλης.

 

Στην Ερμού επικράτησε το αδιαχώρητο από κόσμο κάθε ηλικίας που πραγματοποίησε αγορές ή έστω ανιχνευτικές βόλτες.

 

Από δύο γρήγορες επιτόπιες έρευνες εντοπίσαμε πως υπήρχαν καταστήματα ασφυκτικά γεμάτα κόσμο, αλλά και αρκετά τα οποία δεν είχαν την ίδια εικόνα, κάτι που δείχνει πόσο περίεργη είναι η συνολική συμπεριφορά της αγοράς.

 

Αν θέλουμε απλοϊκά να δώσουμε ένα σφυγμό χαρακτηριστικό είναι πως κόσμο με χέρια γεμάτα σακούλες δεν έβλεπες.

 

Ο πεζόδρομος πάντως ήταν ακατάλληλος για αγοραφοβικούς:

 

intimenews
intimenews

 

Φυσικά δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

 

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν ανοικτά από τις 11.00 μέχρι τις 18:00, ενώ μέχρι τις 20:00 θα είναι ανοιχτά τα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης.

 

Ανακοίνωση και καταγγελία για τη μη κήρυξη απεργίας από την ΟΙΥΕ την Κυριακή 1 Απρίλη 2018 εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής.

 

intimenews
intimenews

 

intimenews
intimenews

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Ως Σύλλογoς Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που ΔΕΝ κήρυξε απεργία στο εμπόριο για την Κυριακή 1 Απρίλη, αφήνοντας έκθετους χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο που θα κληθούν ξανά να δουλέψουν Κυριακή!

 

Θυμίζουμε ότι γενικά έως τώρα η ΟΙΥΕ κινήθηκε κατά βάση (αν και όχι πάντοτε) με απεργίες σε πανελλαδικό επίπεδο, παρόλο που φρόντιζε να τις προκηρύσσει στο παρά πέντε, χωρίς προετοιμασία στους χώρους δουλειάς και επιδιώκοντας συμμαχία με τους μικρούς εργοδότες. Η αλλαγή αυτή στη στάση της, με πρωτοστάτη τον πρόεδρό της Δ. Καραγεωργόπουλο, δεν φαίνεται να είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή. Φαίνεται πως μάλλον προσχωρεί στο «στρατόπεδο» και τη φιλοσοφία της «Κοινωνικής Συμμαχίας» της ΓΣΕΕ, που ενώ δεν έχει κουβέντα να πει για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει σε «ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης» διακηρύσσοντας ότι ο «λαϊκισμός και η πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις».

 

Είναι υπόλογη η ΟΙΥΕ που σε αυτή την κρίσιμη φάση, αντί να διευκολύνει τον αγώνα όσων χρόνια τώρα αγωνίζονται ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στα μνημονιακά μέτρα, επιλέγει να συμβάλει στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και της ταξικής συνεργασίας, ενώ αντικειμενικά η άρνησή της να κηρύξει απεργία αποτελεί κλείσιμο του ματιού στα αφεντικά του εμπορίου.

 

Σημαντική ευθύνη έχει και το ΠΑΜΕ, που για ακόμα μια Κυριακή «νίπτει τας χείρας του», χωρίς να απαιτεί από την Ομοσπονδία την κήρυξη απεργίας, ενώ ούτε και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση.

 

Εμείς δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα με απεργία στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public του Νομού Αττικής, μέχρι την κατάργηση όλων των νόμων που θεσμοθετούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

 

Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας!

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους αγώνες μας!

 

Εργατική συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας: Κυριακή 1/4, 10πμ, Ερμού (Σύνταγμα)