Ποινική δίωξη στον 88χρονο που πυροβόλησε τους ληστές στο σπίτι του στη Γλυφάδα

Ποινική δίωξη στον 88χρονο που πυροβόλησε τους ληστές στο σπίτι του στη Γλυφάδα Facebook Twitter
SOOC
5

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 88χρονου που πυροβόλησε κατά των δύο κακοποιών που μπήκαν σήμερα το πρωί, στο σπίτι του στην Γλυφάδα, για να τον ληστέψουν.

Παράλληλα, ασκήθηκε στους δύο ληστές ποινική δίωξη για ληστεία με τον έναν από τον δύο να νοσηλεύεται καθώς τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον 88χρονο. 

Πρόκειται για έναν 28χρονο Αλβανικής υπηκοότητας και έναν 18χρονο Έλληνα. Και οι δύο συνελήφθησαν στο νοσοκομείο όπου πήγαν για τις πρώτες βοήθειες μετά το περιστατικό με τον ηλκιωμένο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν και θα απολογηθούν σε ανακριτή.


Ο ηλικιωμένος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα όπου καταβεβλημένος φέρεται να υποστήριξε πως πυροβόλησε κατά των δύο, φοβούμενος για την ζωή του και χωρίς να έχει πρόθεση να σκοτώσει.


Σε βάρος του ο εισαγγελεας άσκησε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ποινική δίωξη. Νομίζουν ότι επειδή ο εισαγγελέας ποινική δίωξη για τον πυροβολισμό στον 88χρονο αυτό σημαίνει ότι θα καταδικασθεί.Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα 2-3 πράγματα:1. Αν ο 88χρονος είχε παράνομα το όπλο (δηλ. χωρίς άδεια), θα πρέπει να καταδικασθεί για παράνομη οπλοκατοχή. Πιθανότατα το γνώριζε και ο ίδιος και για αυτό έκρυψε από τους αστυνομικούς ότι χρησιμοποίησε όπλο αλλά, αντίθετα, υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε σπαθί.2. Όπως γίνεται πάντοτε, για να εξακριβωθεί αν υπήρχε δικαίωμα άμυνας (το οποίο όχι μόνο κατοχυρώνεται στο άρ. 22 του Ποινικού Κώδικα -https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/pk/arthro-22-poinikos-kodikas-amyna - , αλλά αναγνωρίζεται και στο πλαίσιο της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος, ως συνεπακόλουθο της προστασίας της ζωής), πρέπει (!) να κινηθεί ποινική δίωξη, ώστε να εξεταστεί αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε δικαίωμα άμυνας. Σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατόν το δικαστήριο και ο εισαγγελέας να αρκεστούν στη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος και να βγάλουν πόρισμα. Πρέπει να ελέγξουν αν υπήρχε δικαίωμα άμυνας, εφόσον υπήρχε, κατά πόσο αυτό ασκήθηκε σωστά, και αν δεν ασκήθηκε σωστά μήπως δεν ασκήθηκε σωστά λόγω το φόβου ή της ταραχής που προκλήθηκε από την επίθεση, όπως προβλέπει το άρ. 23 ΠΚ ("Υπέρβαση άμυνας. Οποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη (άρθρο 83), και αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε μ' αυτό τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.").3. Σε καμία περίπτωση η άσκηση ποινικής δίωξης δε σημαίνει πως οπωσδήποτε θα καταδικαστεί κάποιος, αλλά αντίθετα, εξετάζεται εάν υπάρχει κάποιος που πρέπει να καταδικαστεί. Σοκαριστικό θα ήταν αν ο εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί ο 88χρονος, όχι το γεγονός ότι έγινε το αυτόματο (κινήθηκε δηλαδή η ποινική δίωξη).Κρίνοντας από τα σχόλια στο παρόν και στην κοινοποίηση του στο fb, τα παραπάνω δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό αλλά υπήρχε η αίσθηση πως ο 88χρονος θα πάει φυλακή επειδή αμύνθηκε κάτι που δεν ισχύει. Αν αμύνθηκε θα απαλλαχθεί (το δικαίωμα άμυνας είναι λόγος άρσης του αδίκου) για τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Αν πάει φυλακή, θα πάει πιθανότατα για την παράνομη οπλοκατοχή (αν και για αυτήν πιθανότατα το πολύ να πάρει ποινή με αναστολή), ή για τις κατηγορίες της οπλοχρησίας και της ψευδορκίας, για τις οποίες όμως δεν μπορώ να κάνω λόγο αφού δεν έχω πλήρη εικόνα (υποθέτω ότι η ψευδορκία έγκειται στο γεγονός πως ισχυρίστηκε ότι επιτέθηκε με σπαθί και όχι με όπλο).Ένας δικηγόρος.
Ο κος εισαγγελέας έχει αστυνομικούς να τον προσέχουν , άδεια οπλοφορίας και δεν πολυσκοτίζεται φυσικά για μας τους αχαμνούς. Πάντως, καλύτερα να σε πάνε δύο στο δικαστήριο παρά τέσσερεις στον άλλο κόσμο.....
και μετά αναρωττόμαστε γιατί μπαίνουν ετσι οι κλέφτες στα σπίτια? Φυσικά και μπαίνουν άνετοι αφού ξέρουν οτι τίποτα δεν εχουν να φοβηθούν , ισα ισα άμα τούς φέρει και κάποιος αντίσταση ξέρουν οτι εχουν το νόμο με το μέρος τους.Εύγε στη Ελληνική Δικαιοσύνη και εις ανώτερα.
Γλυκούλης ο εισαγγελέας: "βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη" για το χεράκι του κακοποιούλη. Πάντως από τη μία η 'Murica με τα όπλα στα παιδάκια κ από την άλλη εμείς που ούτε το δικαίωμα στο αμύνεσθαι δεν αναγνωρίζουμε. Και δεν είναι μόνο τα όπλα. Κάποτε τρέχαν έναν γνωστό μου στα δικαστήρια, όπου και καταδικάστηκε γιατί έδειρε τους εισβολείς στο σπίτι του. Το ίδιο τροπάριο: "βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη".
Η σωστή διαδικασία ήταν να δεθεί και να βασανιστεί ο παππούς μέχρι να ομολογήσει που είχε την σύνταξη. Να την πάρουν να εξαφανιστούν και να πεθάνει από αιμορραγία αβοήθητος. Εκείνος όμως αποφάσισε πως δεν χρωστάει σε κανένα λεφτά και πως ήθελε να ζήσει. Για τον νόμο αυτό είναι κακούργημα.