ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Υπόθεση Novartis: Οι διαρροές της δικογραφίας, οι μαρτυρίες για απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους στο Χίλτον και οι καταθέσεις

Υπόθεση Novartis: Οι διαρροές της δικογραφίας, οι μαρτυρίες για απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους στο Χίλτον και οι καταθέσεις Facebook Twitter
1

Τα νέα στοιχεία από τη δικογραφία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιπλέκουν κι άλλο την υπόθεση Novartis, καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων παρέχουν μεν περισσότερες πληροφορίες, αλλά στερούνται προς το παρόν τεκμηρίωσης. 

Οι διαρροές για τα όσα φέρονται να καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν ήδη αρχίσει και προσφέρουν αποκαλυπτικά στοιχεία ενώ κρατούν την ψηλά την πολιτική αντιπαράθεση.

Η μαρτυρία της «Αικατερίνης Κελέση» για απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Novartis

Συγκεκριμένα, η γυναίκα μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» στην κατάθεσή της, που δόθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, τονίζει τα εξής:

«Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ' ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Ελληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

»Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand μάνατζερ της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, μπραντ μάνατζερ ήταν ο κ. Τενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα.

»Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000, ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Ο 44χρονος, στον οποίο αναφέρεται η «Αικατερίνη Κελέση» λέγοντας επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα, είναι μεγαλοστέλεχος της εταιρείας στα κεντρικά της στην Βασιλεία της Ελβετίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε την Πρωτοχρονιά το απόγευμα. Η Αστυνομία ενημερώθηκε τότε πως ένας άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον 13ο όροφο του Hilton. Ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας τον έπεισε τελικά να μην το κάνει. Στη συνέχεια, ο ίδιος άρχισε να λέει στους αστυνομικούς ότι «δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας», όπως επίσης και ότι του «την έχουν στημένη» και φοβάται για τη ζωή του, αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο της εταιρείας Novartis.

Η μαρτυρία του «Μάξιμου Σαράφη» για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τα εμβόλια της γρίπης

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην ένορκη κατάθεσή του, αναφέρει πως το 2008 επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας, CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα, έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

«Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ», αναφέρει στην κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα δόθηκαν για συγκεκριμένες υπηρεσίες που ουδέποτε έγιναν.

Ο «Μάξιμος Σαράφης», αναφέρεται επίσης στον Κωνταντίνο Φρουζή:

«Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας, ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας. Η εξυπηρέτηση αυτή, πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως π.χ. το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης, επι υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε.

»Με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της.

»Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή: αφενός, δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων, αφετέρου, δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.


Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή, ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος ο οποίος είχε αναλάβει την διαπραγμάτευση, και έκλεισε συμφωνία εκ μέρους της NOVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους:

1) Θ.Παπαδημητρίου

2) τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλο και

3) τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο».

»Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω, χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως, το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

»Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας, όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

«Αδύνατο να δόθηκε μίζα κάτω από 40 εκατ. ευρώ»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» κατηγορεί επίσης ευθέως τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας, θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τη μίζα μοιράστηκαν οι: ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, ο τότε γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Αριστείδης Καλογερόπουλος, ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρήματα που δόθηκαν ως μίζα, ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ, δια του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ' επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος», λέει χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από newsit

Ελλάδα
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Σήμερα επήρα τα κλειδιά κι ανέβηκα στο ενετικό φρούριο. Επέρασα τρεις πόρτες, τρία πανύψηλα κιτρινωπά τείχη, με ριγμένες επάλξεις. Όταν βρέθηκα μέσα στον εσωτερικό, τρίτο κύκλο, έχασα τα ίχνη σας. Κοιτάζοντας από τις πολεμίστρες, χαμηλά, τη θάλασσα, την πεδιάδα, τα βουνά, ένιωθα τον εαυτό μου ασφαλή." (Κάθαρσις, Καρυωτάκης)