Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη

Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη Facebook Twitter
SOOC
2

Μεταξύ των τελευταίων θέσεων παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που επαληθεύονται και από τα σχετικά δεδομένα του ελληνικού δικαστικού κλάδου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, οι αδίκαστες υποθέσεις στη χώρα μας ξεπερνούν αυτή την στιγμή τις 600.000.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στα διοικητικά δικαστήρια όπου εκκρεμούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 250.000 δικογραφίες.

Κατά μέσο όρο, για να ολοκληρωθεί δικαστικά μία υπόθεση, χρειάζονται τεσσεράμισι χρόνια (1580 ημέρες), κατατάσσοντας την Ελλάδα στην χαμηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενδεικτικό είναι πως σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Αλβανία, ο αντίστοιχος χρόνος ολοκλήρωσης διαμορφώνεται στο ένα τρίτο - 564 και 523 ημέρες αντίστοιχα.

Η χώρα μας έχει επανειλημμένως καταδικαστεί για τις καθυστερήσεις - περισσότερες από 400 φορές τα τελευταία χρόνια – με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επιβάλλουν στην Ελλάδα, για τον λόγο αυτό, πρόστιμα 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Παίρνω την ευκαιρία να καταγγείλω την κατάχρηση του δικαιώματος αναβολής δίκης για σοβαρούς λόγους.Είναι πια "εθιμικός κανόνας" κυρίως μεταξύ δικηγόρων - και με την ανοχή των δικαστών, ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - και γελοιοποιεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αφού δίνεται χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς, ενώ αυτό το ορίζει ο νόμος.Και βέβαια αποβαίνει σε βάρος του διάδικου που περιμένει δικαίωση - και του προκαλεί τουλάχιστον έντονη δυσφορία, μέχρι και οργή.