ιχμές για άρνηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, να βελτιώσει τις δομές στη Μόρια άφησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή δήλωση του κ. Γαληνού ότι ο Γιάννης Μουζάλας έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στη Κέντρο Φιλοξενίας.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Σπύρος Γαληνός κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα για εκβιασμό προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Ο αρμόδιος υπουργός για το προσφυγικό ρίχνει την ευθύνη σε εμάς τους αναρμόδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός, και πρόσθεσε πως για οποιαδήποτε απώλεια ζωής την ευθύνη θα την φέρει αποκλειστικά το υπουργείο. Ο κ. Γαληνός κάλεσε τον υπουργό να κάνει τη δουλειά του και να δώσει λύση στα νησιά.

 

Η απάντηση Μουζάλα

 

Απαντώντας, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμηνύει ότι «κινήσεις που αποτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική πολιτεία». «Γι' αυτό δεν θα δεχθούμε την παρεμπόδιση τοποθέτησης οικίσκων σε αντικατάσταση σκηνών εντός της Μόριας, όπως απειληθήκαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας» τονίζει.

 

Οι υποδομές, προσθέτει, θα πρέπει να κατασκευαστούν, «ώστε αφενός να διευκολυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία, αφετέρου να τονιστεί το αίσθημα ασφάλειας στο νησί».

 

Το υπουργείο σημειώνει με νόημα ότι «οι ευθύνες όλων μας είναι δεδομένες και κατανεμημένες».

 

«Ο δήμαρχος Λέσβου γνωρίζει ότι η διαδικασία των μεταφορών χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας και υλοποίησης. Είναι ενήμερος για το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των μεταφορών που προγραμματίζονται», σχολιάζει ακόμα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Όπως αποσαφηνίζει το υπουργείο, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από 9 Οκτωβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.515 άτομα.

 

Η συνέντευξη Moυζάλα στο Spiegel

 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στο Spiegel Online, είχε επιρρίψει ευθύνες για την κατάσταση στην Μόρια στον δήμαρχο Λέσβου, λέγοντας ότι αν είχε κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του υπουργείου για αύξηση της δυναμικότητας του χώρου και διαμόρφωση χώρων κράτησης όσων προορίζονται για απέλαση, «η κατάσταση στην Μόρια θα είχε άλλη εικόνα».

 

Ο κ. Μουζάλας υπενθύμισε ότι η «αμφιλεγόμενη», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει περιορισμό μεταφοράς ατόμων για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Πρόσθεσε επίσης, ότι όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες να διαμαρτυρηθούν.

 

Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών, είπε ότι το αργότερο έως 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα προωθηθεί και η λύση των ξενοδοχείων, ακόμα και η οργάνωση πλοίων, προκειμένου οι άνθρωποι να καταλύσουν σε αυτά.

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θάνατοι, ο Γιάννης Μουζάλας δεν απέκλεισε ότι μπορεί να συμβεί, πρόσθεσε όμως ότι «κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση».

 

«Σχολιαστή εικόνων ντροπής» αποκάλεσε η Νέα Δημοκρατία τον Γιάννη Μουζάλα με αφορμή τη δήλωσή του στο περιοδικό Der Spiegel.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr