Με 48ωρη άδεια βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας, υπό περιοριστικούς όρους.

 

Πέρασε την πόρτα της εξόδου λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου και τον γιο του, Έκτορα. Αλληλέγγυοι, που βρίσκονταν έξω από τις φυλακές, τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

 

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC

 

Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», βγαίνει από τη φυλακή για πρώτη φορά μετά το 2002, όταν παραδόθηκε. 

 

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC

 

Οι περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

 

 

«Ο νόμος εφαρμόστηκε αυτήν τη φορά», τόνισε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, επισημαίνοντας πως η χορήγηση άδειας αποτελεί ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο. Όπως είπε η κ. Κούρτοβικ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια του κρατουμένου μπορεί να είναι κριτήριο για την χορήγηση αδείας.

 

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.

 

Nikos Libertas / SOOC
Nikos Libertas / SOOC

 

Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

 

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, ο Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, επικαλέστηκε τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία. «θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα», είπε. Δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.