Ποιο θεωρείται το μεγάλο λάθος στη μεγάλη φωτιά των Κυθήρων

Ποιο θεωρείται το μεγάλο λάθος στη μεγάλη φωτιά των Κυθήρων Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
0

Το πρωί του Σαββάτου φαίνεται πως έγινε το μεγάλο λάθος στον χειρισμό της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα, σύμφωνα με διοικητικούς παράγοντες του νησιού.

Τότε, όπως λένε, θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει σβήσει και αποχώρησαν τα εναέρια μέσα με αποτέλεσμα όταν υπήρξαν αναζωπυρώσεις και οι φλόγες ξαναφούντωσαν, να έχει γίνει η πυρκαγιά πλέον ανεξέλεγκτη. 

Ακόμη, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, υποστηρίζει ότι έγινε εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων και ότι καθυστέρησαν πολύ να έρθουν. «Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, κι έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος», απάντησε η κ. Μαλλίρη, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.

 

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς σήμερα

Η φωτιά καίει για τέταρτη μέρα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Ωστόσο όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, «η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς». Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Καπάκης «όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις».

«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη, έχουν καεί μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM