Προσφυγή δικηγόρων στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το POS

Προσφυγή δικηγόρων στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το POS Facebook Twitter
3

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ζητεί να γνωμοδοτήσει εάν η υποχρεωτική χρήση POS (χρήση πληρωμής με κάρτα) είναι σύμφωνη ή όχι με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Στο αίτημά του προς την Αρχή, ο ΔΣΑ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική τοποθέτηση και χρήση POS από τους δικηγόρους που προβλέπει η από 20.4.2017 υπουργική απόφαση, «συνεπάγεται πολλαπλή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι τα δεδομένα της συναλλακτικής δραστηριότητας του δικηγόρου υπόκεινται σε επεξεργασία «από το πιστωτικό ίδρυμα ή το ίδρυμα πληρωμών με το οποίο έχει αναγκαστικά συμβληθεί ο δικηγόρος, τον εκδότη του μέσου πληρωμής με το οποίο έχει συμβληθεί ο εντολέας, τον φορέα αποδοχής και εκκαθάρισης των συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμής, την εταιρεία «Τειρασίας ΑΕ», αλλά και τους δημόσιους φορείς που γίνονται αποδέκτες των σχετικών δεδομένων».

Τέλος, ο ΔΣΑ στη συνέχεια αναφέρεται στους λόγους που η υποχρεωτική χρήση POS δεν είναι νόμιμη.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Και για να γίνω πρακτικός, εξηγώ τι σημαίνει "έχω δικαίωμα επιλογής".Αν εκδοθεί Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, θα πληρώσω ΣΗΜΕΡΑ επί πλέον - εάν με "πιέσει" ο παρέχων τις υπηρεσίες - τον καθοριζόμενο ΦΠΑ. Ο οποίος μπορεί και να μην υπάρχει, αν ο πάροχος των υπηρεσιών απαλλάσσεται λόγω π.χ. "μικρής επιχείρισης". Άρα, ρωτάμε αν υπάρχει επιβάρυνση λόγω ΦΠΑ και αποφασίζουμε.Θεωρητικά, δεν πρέπει να πληρώσω τίποτε παραπάνω. Αν μας πει "ναι, αλλά "αν βγάλω ΑΠΥ θα πληρώσω και φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές", είναι σαν να μας λέει ότι θέλει να πληρώσουμε εμείς και τον δικό του φόρο εισοδήματος και τις εισφορές και - προφανώς - μας είχε πει την αμοιβή του, λαμβάνοντάς το αυτό εκ των προτέρων σαν δεδομένο ! Που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μονίμως και για χρόνια παρανομεί, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Άρα :- Ή ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ κάτι παραπάνω και ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους με συνέπεια καλύτερες συντάξεις και παρεχόμενες υπηρεσίες - Ή ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν πλήρωσε αυτός !Γιατί να είμαστε σίγουροι ότι όταν φτάσει η δική του ηλικία να μην μπορεί να εργαστεί και θα χρειάζεται να ζήσει και να περιθαλπεί, ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" - που θα το θυμηθεί στα 70 του - να τον συνδράμει, αλλά με τα λεφτά των άλλων !
Μέγα θέμα, γιατί στην Παροχή Υπηρεσιών - από π.χ. τον δικηγόρο μέχρι τον υδραυλικό - είναι γνωστό σε όλους μας ότι υπάρχει πρόβλημα με τους καταβαλλόμενους φόρους.Για αυτό, ας μου συγχωρεθεί η έκταση του σχολίου, αλλά προτείνω μια κατά την γνώμη μου λύση. Το POS μπορεί - με κατάλληλη ειδικά για τους δικηγόρους αλλαγή λογισμικού - να εκδίδει μόνο απόδειξη είσπραξης, όχι Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, όπου υποχρεωτικά αναγράφονται προς ποιον και το είδος της υπηρεσίας που παρασχέθηκε (που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει Προσωπικά Δεδομένα). Θα έπρεπε δε ήδη να αποκλείεται να ταυτίζονται αυτά τα δύο, γιατί μια ΑΠΥ μπορεί κάλλιστα να εκδοθεί, αλλά με κοινή συμφωνία να καθυστερήσει η εξόφλησή της ή να πληρωθεί τμηματικά. Όπως εξάλλου, συμβαίνει με τα τιμολόγια πώλησης αγαθών επί πιστώσει.Η απόδειξη είσπραξης λοιπόν, δεν περιέχει Προσωπικά Δεδομένα πλην του ονόματος του καταβαλόντος. Ο οποίος όμως καταβάλλων, μπορεί να είναι και άλλος από τον λήπτη της υπηρεσίας (ακόμη και εταιρία ή ένας συγγενής ή φίλος μας). Η πληροφορία του ποιος πλήρωσε επομένως, δεν είναι αξιοποιήσιμη με ασφάλεια από κανέναν.Το ίδιο νομικό επιχείρημα (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων από επεξεργασία τρίτων) που παρουσιάζουν οι νομικοί, θα μπορούσαν τότε να επικαλεσθούν και οι γιατροί (ήδη το έχουν κάνει νομίζω). Όπου - μάλιστα - υπάρχει ήδη μια πληροφορία για το είδος του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει κάποιος, λόγω ειδικότητας του γιατρού. Ενώ σε έναν δικηγόρο μπορεί να απευθυνθείς για ένα θέμα π.χ. απλού Αστικού Δικαίου έως και ένα έγκλημα κατά ζωής ή περιουσίας. Και στην περίπτωση των δικηγόρων και στων γιατρών, ισχύουν όσα είπα παραπάνω.Όποιος θέλει να εισπράττει με POS, ας ζητήσει την λύση που υποδεικνύεται (το ίδιο να ζητήσουμε και εμείς οι λήπτες των υπηρεσιών). Και για αυτούς που προβλέπω θα πουν "ναι, αλλά τότε θα μας ζητήσουν περισσότερα", έχω να πω ότι τουλάχιστον θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής και - εν πάσει περιπτώσει - όλοι πρέπει να επιδιώκουμε και ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ.Αλλιώς, και στις επόμενες γενιές θα πληρώνουν για τους άλλους όσοι πήραν ένα σπίτι και τα συνήθη υποζύγια οι μισθωτοί και συνταξιούχοι (και στην χθεσινή συμφωνία της ΠΦΑ και των ΑΝΕΛ δεν άλλαξε τίποτε).