Μαζική παρέλαση υπέρ του ρουκετοπόλεμου στη Χίο

Μαζική παρέλαση υπέρ του ρουκετοπόλεμου στη Χίο Facebook Twitter
Φωτογραφία: politischios.gr
2

Οι «ρουκετατζήδες» μαζί με πολλές εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου παρέλασαν αργά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, παίρνοντας θέσεις «μάχης» προς τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής και στέλνοντας μήνυμα πως το φαντασμαγορικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου θα πραγματοποιηθεί.

Η παρέλαση - πορεία διαμαρτυρίας με γαϊδουράκια, σημαίες και ομοιώματα ρουκετών ήταν κοινή για τους «αντιμαχόμενους» ενορίτες.

Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με το μισό σχεδόν δημοτικό συμβούλιο Χίου και τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη. Παρών στην παρέλαση - πορεία ήταν και ο διάσημος αστροφυσικός από τον Βροντάδο της Χίου Σταμάτης Κριμιζής που δήλωσε θιασώτης του εθίμου.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, αλλά διακριτική, ενώ τα σπίτια όσων αντιδρούν στο έθιμο και έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον του ήταν ακάλυπτα αφού παρά τις προσπάθειες αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας.

 

Η συνέχεια θα δοθεί μετά τις 10 το βράδυ όταν και θα επιχειρηθεί η μεταφορά ρουκετών στους χώρους ρίψης και η δοκιμαστική ρίψη τους. Τότε θα φανεί και ο αστυνομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του εθίμου.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης Πηγή: www.lifo.gr"Οι βουλευτές θα πρέπει να καταλάβουν ότι ένας νόμος ίσως θα πρέπει να αλλάξει αλλά ως να το αλλάξουν!!! οφείλουν και τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις να τις τηρούν.Τώρα σε μια χώρα που ένας εθνικός δρόμος μπορεί να καλά σε ένα χωράφι με φασολάκια που περάσει από εκεί θα πρέπει να απαλλοτριωθεί σαν παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Μύκονο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να γίνονται πορείες για ένα εντυπωσιακό μεν επικίνδυνο δε έθιμο που καταστρέφει την περιουσία κάποιον συμπατριωτών μας που ίσως δεν είναι περίεργοι συνταξιούχοι σαν τον κύριο Όβε αλλά ίσως έχουν κάποιο δίκιο.