Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Μανωλάδας

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Μανωλάδας Facebook Twitter
Ένας από τους τραυματίες, το 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΑΚΗΣ & ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
5

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο εξέδωσε σήμερα καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, για «καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα». Το Δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι εργάζονταν σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα το 2012 -2013, υπό άθλιες συνθήκες, και δέχθηκαν επίθεση όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης, οι 42 μετανάστες, υπήκοοι Μπανγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα, δεν είχαν άδεια εργασίας και είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα.

Τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3 ευρώ επιπλέον για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλεψαν καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών. Ζούσαν σε αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό. Οι εργοδότες τούς είπαν ότι θα πληρωθούν, μόνο αν συνεχίσουν να εργάζονται.

Τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2013, οι εργάτες έκαναν απεργία, ζητώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, χωρίς επιτυχία. Όταν στις 17 Απριλίου, οι εργοδότες προσέλαβαν άλλους μετανάστες εργάτες, περίπου 100 - 150 εργαζόμενοι, φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν, άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Ένας από τους ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και 21 από τους προσφεύγοντες στο ΕΔΑΔ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από την αστυνομία.

Οι δύο εργοδότες, καθώς και ο φρουρός που άνοιξε πυρ και ένας ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου –στη συνέχεια οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών– και για εμπορία ανθρώπων.

Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014, δικαστήριο στην Πάτρα τούς αθώωσε για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων -οι ποινές τους ήταν εξαγοράσιμες. Είχε επίσης, επιδικάσει 1.500 ευρώ για τους 35 εργαζόμενους που αναγνωρίστηκαν ως θύματα – δηλαδή, 43 ευρώ για τον καθένα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία εκκρεμεί και έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα ομόφωνα την Ελλάδα για παράβαση των άρθρων 4 και 2, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ορίζουν την απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας. Έκρινε, ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί «μια πτυχή εμπορίας».

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν. Επίσης, το Δικαστήριο τους αναγνώρισε 4.363,64 ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα αγγλικά. 

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ