Σκάνδαλο Energa - Hellas Power: «Έσπασε» τα ισόβια το δικαστήριο με την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σκάνδαλο Energa - Hellas Power: «Έσπασε» τα ισόβια το δικαστήριο με την αναγνώριση ελαφρυντικών Facebook Twitter
0

Ελαφρυντικές περιστάσεις στους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης Energa-Hellas Power αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, «σπάζοντας» ουσιαστικά την επιβολή ισόβιας κάθειρξης που αντιμετώπιζαν δύο από αυτούς, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος τους είχαν αποδοθεί με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε συνολικά δέκα από τους 13 κηρυχθέντες ενόχους για την υπόθεση. Μεταξύ αυτών και στους εκπροσώπους των Εnerga - Hellas Power, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, στους οποίους αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στους ίδιους, εκτός από τον Βασίλη Μηλιώνη. Η απόφαση του δικαστηρίου ευνοεί τους Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, που κηρύχθηκαν ένοχοι για συναυτουργία σε υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50.

Νωρίτερα το δικαστήριο, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων επιστροφής χρηματικών ποσών, περίπου 83 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Σύμφωνα με την απόφαση, βάσει του νόμου, οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιστρέψουν ποσά που αναφέρονται στο αδίκημα της λαθρεμπορίας, και όχι εκείνα που αφορούν την υπεξαίρεση. Εκτιμάται ότι το ποσό αυτό, που προκύπτει ως ζημιά του Δημοσίου είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η γυναίκα που έσπασε πριν λίγο καιρό το βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σύζυγος της. Στην κατηγορουμένη αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου, ενώ στον σύζυγο της δεν αναγνωρίστηκε καμία ελαφρυντική περίσταση.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των εταιρίων, αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν απέδιδαν τα χρήματα στο Δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους» ζημιώνοντας το Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012. Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί μετά από εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγη ώρα με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM