Σε κλοιό χιονιά μεγάλο μέρος της χώρας - Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις σε πολλές πόλεις

Σε κλοιό χιονιά μεγάλο μέρος της χώρας - Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις σε πολλές πόλεις Facebook Twitter
0
Σε κλοιό χιονιά μεγάλο μέρος της χώρας - Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις σε πολλές πόλεις Facebook Twitter
Πολίτες περπατούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών σε διάφορες περιοχές.

Πυκνό χιόνι στη Θεσσαλονίκη - Προβλήματα στις μετακινήσεις

Πυκνό χιόνι έπεσε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με την κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους να διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες.

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω του παγετού, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) αποφάσισε η τροχαία για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.


Συγκεκριμένα, από σήμερα έως αύριο στις 9 το πρωί, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πιερίας και Ημαθίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία:

  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών / Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) έως 393,3ο χιλιόμετρο (προ διοδίων Πυργετού Λαρίσης) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Στην είσοδο από την Εγνατία Οδό στην Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μέσω Κόμβο Κλειδίου
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σε 165, εκ των οποίων 55 με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανέρχεται ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούν στον νομό Θεσσαλονίκης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Να αποφύγουν τις μετακινήσεις -αν δεν είναι απαραίτητες- με οχήματα του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, καλεί μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τους πολίτες του νομού ο πρόεδρος της επιχείρησης, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης. Όπως επισημαίνει, σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο της επιχείρησης προς το ορεινό τμήμα του νομού, όπου το ΚΤΕΛ εκτελεί πέντε δρομολόγια ημερησίως, εξυπηρετώντας τα χωριά του Λαγκαδά, τον Σοχό, τον Ασκό, την Αρέθουσα και τη Μαυρούδα.

Προβλήματα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων, καθώς οι δυσλειτουργίες λόγω του χιονιά ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα και παρότι το συμβατικό λιμάνι λειτουργεί κανονικά, η λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) έχει «παγώσει» από χτες, με αποτέλεσμα αρκετά πλοία μεταφοράς κοντέινερς να βρίσκονται σε αναμονή στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Χιονοπτώσεις -κατά τόπους και κατά διαστήματα- πυκνές σημειώνονται σ' όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων στο όρος Δραγουντέλι του Νέου Μαρμαρά. Οι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν στα ποιμνιοστάσιά τους προκειμένου να φροντίσουν τα ζωντανά τους και εγκλωβίστηκαν λόγω της χιονόπτωσης.

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν Αλόννησος και Σκόπελος


Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στην Αλόννησο και τη Σκόπελο, αφού συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.


Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι. Αργά χθες το βράδυ κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου.


Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία.


Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης. Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο.


Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίστηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός.

Σε κλοιό χιονιά μεγάλο μέρος της χώρας - Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις σε πολλές πόλεις Facebook Twitter
Χιονισμένη η παραλιακή περιοχή της Παλιουριας δίπλα στη Βελίκα του Νομού Λάρισας, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017. Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Ηλίας Σκυλλάκος

Λάρισα: Σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε χωριά του νομού

Όλο και δυσκολεύει η κατάσταση στο νομό της Λάρισας από τον χιονιά, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. Παράλληλα, υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς, στο οποίο και επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.


Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.

Λαμία: Με αλυσίδες η κίνηση ακόμη και στην Εθνική Οδό

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς έντονη χιονόπτωση σημειώνεται από το πρωί. Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία.

Νωρίτερα το μεσημέρι, από το 185 χλμ. στο ύψος των Καμένων Βούρλων έως το 240 χλμ. στο ύψος των Ραχών της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας Θεσσαλονίκης, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλάβαιναν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα με συνέπεια η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας πριν από λίγο να αποφασίσει ότι στην εν λόγω διαδρομή η κίνηση θα γίνεται μόνο με αλυσίδες και για όλα τα οχήματα.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας δηλαδή και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα εκδόθηκε νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία και των λεωφορείων αλλά και των υπολοίπων βαρέων οχημάτων. Η ένταση του χιονιού που πέφτει το τελευταίο ημίωρο είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην ευρύτερη περιοχή από τα Καμένα Βούρλα μέχρι το Δομοκό. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού υπάρχουν περισσότερο από 10 πόντους χιονιού ενώ μέσα στην πόλη της Λαμίας έχει ξεπεράσει τα 25 εκ.

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα.


Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση.


Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία.
Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Βόλος: Προβλήματα στην υδροδότηση - Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Πυκνή χιονόπτωση πλήττει, από τη νύχτα, τη Μαγνησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου.

Σε κλοιό χιονιά μεγάλο μέρος της χώρας - Πρωτοφανείς χιονοπτώσεις σε πολλές πόλεις Facebook Twitter
Χιόνια δίπλα στη λίμνη Ιωαννίνων, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. Σε όλο το επαρχιακό εθνικό δίκτυο και στην πόλη των Ιωαννίνων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά, λόγω χιονόπτωσης και παγετού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ

Αποκλεισμένα χωριά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε όλη την Ήπειρο

Μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους, εξακολουθούν να δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Ηπείρου. Στην πόλη των Ιωαννίνων το χιόνι άγγιζε νωρίτερα τους 50 πόντους. Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα.


Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αποκλεισμένα μέχρι στιγμής, είναι χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων, από το 10ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Οι δρόμοι που οδηγούν από την παλιά εθνική οδό, προς τα χωριά Δράμεση, Κορύτιανη, Μενίνα έχουν πολύ χιόνι, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Βασίλης Φάτσιος, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μαντριά τους. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο των Φιλιατών, ενώ πριν από λίγο έγινε απεγκλωβισμός 15 αυτοκινήτων στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς στη θέση Γωνιά.

Πρέβεζα: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο τμήμα της Εθνικής Ιωαννίνων-Αντιρρίου και χιόνι μέχρι τις ακτές

Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 8 το πρωί, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.

Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε αργά το βράδυ, έντυσε στα λευκά δεκάδες χωριά στο Λούρο και στον Ζάλογγο αλλά και στον δήμο Ζηρού. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στον δρόμο από Στεφάνη μέχρι Θεσπρωτικό. Στη Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, το χιόνι έφτασε μέχρι την παραλία Καναλακίου, ενώ σε Καμαρίνα, Κρυοπηγή, Μυρσίνη, Μεγαδέντρο χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων για να ανοίξουν οι περισσότεροι δρόμοι μέσα στους οικισμούς, ενώ με απόφαση του δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία καθώς και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Σαμψούντα.

Μυτιλήνη: Κατέρρευσε η στέγη του ιστορικού «Αναγνωστηρίου» υπό το βάρος του χιονιού

Πλήρως κατέρρευσε υπό το βάρος του χιονιού, περίπου στις 11 το πρωί, η στέγη του θεάτρου του ιστορικού «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου, που ως εκείνη την ώρα παρέμενε στο μεγαλύτερο τμήμα της μετέωρη, καταπλακώνοντας την πλατεία του θεάτρου.

Συνδρομή μηχανημάτων του στρατού στον αποχιονισμό της Σαμοθράκης

Ανυποχώρητο παραμένει το κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τον Έβρο, με τις πυκνές χιονοπτώσεις, τις χιονοθύελλες στο βόρειο τμήμα του νομού και τον παγετό.

Το μεσημέρι, και μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής, από την Αλεξανδρούπολη για τη Σαμοθράκη, δύο μηχανήματα του στρατού, συνοδεία δύο οδηγών και ενός τεχνικού, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο αποχιονισμού του νησιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Θανάση Βίτσα, η κατάσταση είναι οριακά διαχειρίσιμη λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και της έλλειψης επαρκών μηχανημάτων και προσωπικού.

Η πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται και στην Αλεξανδρούπολη, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή.

Καβάλα: Πρωτοφανής χιονοθύελλα στην Ανατολική Μακεδονία

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Κέρκυρα: Στον «πάγο»το νησί - Αποκλείστηκαν ορεινά χωριά

Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε χθες το βράδυ την Κέρκυρα, με αποτέλεσμα στο βόρειο τμήμα της, να κλείσουν επαρχιακοί δρόμοι, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν ορεινά χωριά στο όρος Παντοκράτορα.


Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση οχημάτων στην εθνική οδό Σιδαρίου - Κέρκυρας, ενώ ΙΧ αυτοκίνητα και ένα βυτιοφόρο, παρέμεναν το πρωί εγκλωβισμένα σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Τρουμπέτα. Την ίδια ώρα, διακομιδές ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας χρειάστηκε να κάνει ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, καθώς ήταν αδύνατο το ασθενοφόρο να πλησιάσει τα αποκλεισμένα ορεινά χωριά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ