Τα δικά του στοιχεία για την ανεργία δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι για να βγουν συμπεράσματα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι.


Ειδικότερα, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά στην έκθεσή του ότι στο β' τρίμηνο του 2016 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας ανήλθε σε 30,8% (οριακά χαμηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, που ήταν 31,7%) - η ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για ανεργία 23,4% τον Αύγουστο του 2016.


Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ απασχολούμενος νοείται οποιοσδήποτε εργάζεται έστω και μία ώρα κατά την εβδομάδα αναφοράς της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Συνεπώς, το επίσημο ποσοστό της ανεργίας υποεκτιμά το πραγματικό ποσοστό της. Για τον υπολογισμό ενός δείκτη που θα προσεγγίζει καλύτερα τα επίπεδα της πραγματικής ανεργίας είναι αναγκαίο, όπως τονίζει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ να συνυπολογίζονται οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αλλά δεν είναι διαθέσιμοι κατά την περίοδο της έρευνας, οι άνεργοι που καταγράφονται αλλά δεν αναζητούν εργασία, όπως και οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται.

 

Οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες χωρίς εργασία) ανέρχονται σε 72,2% του συνόλου των ανέργων, επισημαίνει στην έκθεσή του το Ινστιτούτο Εργασίας. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr