10 διμοιρίες των ΜΑΤ στην Ειδομένη

10 διμοιρίες των ΜΑΤ στην Ειδομένη Facebook Twitter
0


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή του σχεδιασμού απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν στην Ειδομένη.


Σήμερα το πρωί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου.


Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης. Ωστόσο, αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Κάποιος πληροφορίες που έρχονται από μέλη ΜΚΟ που είναι στην περιοχή αναφέρουν πως σε διάφορα σημεία έχει γίνει διακοπή του νερού από τις αρχές.  Αυτή την ώρα στον καταυλισμό επικρατεί ησυχία.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι η εκκένωση της Ειδομένης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα ένα με δύο 24ωρα, ενώ ήδη βρίσκονται καθ' οδόν προς το νομό Κιλκίς διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα. Κατά τις ίδιες πηγές, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.


Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.


Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.


Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.


Σημειώνεται, ότι η προσπάθεια για την απομάκρυνση των προσφύγων έχει ξεκινήσει εδώ και μιάμιση εβδομάδα, από την αστυνομία, κυρίως με τη μέθοδο της πειθούς, και έχει αποτελέσματα, καθώς πάνω από 3.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί στις δομές φιλοξενίας. Οι πρισσότεροι από αυτούς είναι οικογένειες με μικρά παιδιά.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτήν την ώρα παραμένουν 8.425 άτομα στην Ειδομένη από τους περίπου 12.000 που ήταν καταγεγραμμένοι πριν από μιάμιση εβδομάδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ