Δύο «αιρετικοί» της μεταπολεμικής Ιταλίας συναντιούνται επιτέλους: Ο Παζολίνι περνά στον Feltrinelli

Δύο «αιρετικοί» της μεταπολεμικής Ιταλίας συναντιούνται επιτέλους: Ο Παζολίνι περνά στον Feltrinelli Facebook Twitter
φωτογραφία:Getty images
0

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι αλλάζει εκδοτικό σπίτι. Από τον Φεβρουάριο του 2027, τα βασικά έργα του Ιταλού συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και διανοούμενου θα αρχίσουν να μπαίνουν σταδιακά στον κατάλογο της Feltrinelli, σε μια κίνηση που δεν αφορά απλώς νέες εκδόσεις αλλά τη θέση του Παζολίνι μέσα στη σύγχρονη πολιτιστική μνήμη.

Ο Feltrinelli ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει νέα σειρά αφιερωμένη στον Παζολίνι και θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση των διεθνών μεταφραστικών δικαιωμάτων των έργων του. Το πρώτο κύμα θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2027, με τις «Στάχτες του Γκράμσι» και το «Μια βίαιη ζωή». Στη συνέχεια, μέσα στην ίδια χρονιά, θα ακολουθήσουν τα «Κουρσάρικα γραπτά» τον Μάιο, «Το άρωμα της Ινδίας» τον Ιούνιο και «Η νέα νιότη» τον Σεπτέμβριο.

Δύο «αιρετικοί» της μεταπολεμικής Ιταλίας συναντιούνται επιτέλους: Ο Παζολίνι περνά στον Feltrinelli Facebook Twitter
φωτογραφία:Getty images

Η μετακίνηση έχει ιδιαίτερο βάρος επειδή φέρνει τον Παζολίνι στον εκδοτικό οίκο που ίδρυσε ο Τζαντζάκομο Φελτρινέλι στο Μιλάνο το 1955. Η ίδια η Feltrinelli περιγράφει την κίνηση σαν συνάντηση δύο από τους πιο σημαντικούς «αιρετικούς» της μεταπολεμικής Ιταλίας στο ίδιο εκδοτικό σπίτι: του Παζολίνι και του Φελτρινέλι. Ο Κάρλο Φελτρινέλι χαρακτήρισε την άφιξη του Παζολίνι στη Feltrinelli σαν «κλείσιμο ενός κύκλου», λέγοντας ότι εκείνος «περισσότερο από όλους κατάλαβε τι θα μας συνέβαινε».

Ο Παζολίνι δεν επιστρέφει απλώς στα βιβλιοπωλεία με καινούργια εξώφυλλα. Περνά σε έναν εκδοτικό μηχανισμό που μπορεί να τον ξανατοποθετήσει μέσα στη σημερινή συζήτηση: όχι μόνο ως κλασικό του 20ού αιώνα, αλλά ως συγγραφέα που εξακολουθεί να διαβάζει την εξουσία, το σώμα, τη φτώχεια, τη γλώσσα, τη νεότητα, την κατανάλωση και τη βία της νεωτερικότητας με τρόπο ανησυχητικά σημερινό.

Το πρόγραμμα της Feltrinelli δεν θα περιοριστεί στις εκδόσεις. Μέσα στο 2027 σχεδιάζονται πολιτιστικές πρωτοβουλίες, δημόσιες συναντήσεις και δράσεις επικοινωνίας σε όλη την Ιταλία, με τη συμμετοχή των δομών του ομίλου. Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι να επιστρέψει στο κέντρο του σύγχρονου διαλόγου η συμβολή του Παζολίνι στη διαμόρφωση της κριτικής συνείδησης των αναγνωστών τότε και τώρα.

Η επιλογή των πρώτων τίτλων δεν είναι τυχαία. Οι «Στάχτες του Γκράμσι», η ποιητική συλλογή του 1957, και το «Μια βίαιη ζωή», το μυθιστόρημα του 1959, δείχνουν αμέσως τις δύο μεγάλες πλευρές του Παζολίνι: τον ποιητή που συνομιλεί με την ιστορία, την Αριστερά και την απώλεια, και τον πεζογράφο που κατεβαίνει στις ρωμαϊκές borgate, στα σώματα και στις ζωές που η επίσημη Ιταλία δεν ήθελε να κοιτάξει.

Δύο «αιρετικοί» της μεταπολεμικής Ιταλίας συναντιούνται επιτέλους: Ο Παζολίνι περνά στον Feltrinelli Facebook Twitter
φωτογραφία:Getty images

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του στην Όστια, ο Παζολίνι παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα σώματα της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Δεν χωρά εύκολα σε καμία ασφαλή κατηγορία: μαρξιστής και αιρετικός, ποιητής και κινηματογραφιστής, καθολικός και βλάσφημος, ομοφυλόφιλος και ανελέητος κριτής της σεξουαλικής και κοινωνικής κανονικότητας, εχθρός της καταναλωτικής ομοιομορφίας και ταυτόχρονα αδύνατο να γίνει απλό σύμβολο νοσταλγίας.

Το ενδιαφέρον της νέας εκδοτικής ζωής του δεν βρίσκεται, επομένως, μόνο στο ότι αλλάζει το λογότυπο στη ράχη των βιβλίων. Ο εκδότης που θα αναλάβει έναν συγγραφέα σαν τον Παζολίνι δεν αναλαμβάνει μόνο βιβλία.

Αναλαμβάνει έναν τρόπο να επανέρχεται διαρκώς το παρελθόν ως ενόχληση του παρόντος. Η Feltrinelli δεν παίρνει απλώς έναν μεγάλο Ιταλό συγγραφέα. Παίρνει έναν συγγραφέα που δεν έπαψε ποτέ να ενοχλεί.

με στοιχεία από El Pais

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς σχεδιάζει την κηδεία της με τρία φέρετρα. Αλλά θέλει να ζήσει μέχρι τα 100.

Πολιτισμός / Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στα 80: «Μόλις πρόσφατα συγχώρεσα τη μητέρα μου»

Με αφορμή τη νέα της παράσταση και τα επερχόμενα 80ά γενέθλιά της, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παραχωρεί μια αποκαλυπτική συνέντευξη στους New York Times για την οικογένειά της, τον Ουλάι, τη διασημότητα και τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΑΓΑΛΜΑ ΙΠΠΕΑ ΑΚΡ. 700 ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΧΑΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Πολιτισμός / Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται άγαλμα ιππέα στην Αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης

Το γλυπτό ήταν για χρόνια τοποθετημένο και εκτεθειμένο σε βάση που είχε κατασκευαστεί κατά το διάστημα 1956–1964, στο πλαίσιο επανεκθετικών εργασιών στο παλαιό Μουσείο Ακρόπολης
THE LIFO TEAM
Ένας καλλιτέχνης αποκεφάλισε το ζευγάρι ενός διάσημου πίνακα. Τώρα τα δύο έργα συναντιούνται στο Λονδίνο

Πολιτισμός / Δύο ακέφαλοι γαιοκτήμονες και η ιστορία μιας αυτοκρατορίας: Ο Γίνκα Σονιμπάρε συναντά τον Γκέινσμπορο

Η National Gallery παρουσιάζει για πρώτη φορά μαζί το «Mr and Mrs Andrews» του 1750 και την ανατρεπτική γλυπτική εκδοχή του Γίνκα Σονιμπάρε, που εξετάζει τον πλούτο και την αποικιακή ιστορία της Βρετανίας.
THE LIFO TEAM
Οι θησαυροί που δεν θα ξαναδούμε: Γιατί οι ληστές αδειάζουν τα ευρωπαϊκά μουσεία από χρυσό και κοσμήματα

Πολιτισμός / Οι θησαυροί που δεν θα ξαναδούμε: Γιατί οι ληστές αδειάζουν τα ευρωπαϊκά μουσεία από χρυσό και κοσμήματα

Μετά τη θεαματική ληστεία του Λούβρου, μια μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει την έκταση των επιδρομών σε ευρωπαϊκά μουσεία. Χρυσός, κοσμήματα και αρχαιότητες εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ορισμένες συλλογές δεν επιστρέφουν ποτέ στις προθήκες τους.
THE LIFO TEAM
ΥΠΠΟ ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Πολιτισμός / Αρχαία Αρσινόη: Ελληνοκινεζική ανασκαφή φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την ιστορία της

Η έρευνα εντάσσεται σε πενταετές πρόγραμμα (2026–2030), με στόχο τη συστηματική διερεύνηση του οικισμού της αρχαίας Αρσινόης και τη μελέτη της πολεοδομικής και οικιστικής του οργάνωσης
THE LIFO TEAM
Κώστας Γαβράς και Ζακ Οντιάρ προειδοποιούν: Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει 400 ταινίες

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς και Ζακ Οντιάρ προειδοποιούν: Η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει 400 ταινίες

Γαβράς, Οντιάρ, Τριέ, Ντενί και δεκάδες ακόμη δημιουργοί ζητούν από τη γαλλική Βουλή να αποτρέψει τις αλλαγές που, όπως εκτιμούν, απειλούν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.
THE LIFO TEAM