ΔΕΘ 2026: Τα δύο σενάρια για το στεγαστικό που εξετάζει η κυβέρνηση

ΔΕΘ 2026 ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ 2026, να ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος.

Για την κυβέρνηση, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το στεγαστικό συνιστά ένα κύριο ζήτημα, καθώς συνήθως για την αγορά ενός σπιτιού απαιτείται κάποιο δάνειο με επιτόκιο που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στην αγορά στο 3,5% με 4%, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα ανέβει περαιτέρω εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η δυνατότητα υπαγωγής στο «Σπίτι μου ΙΙ» δεν υφίσταται πλέον διότι το πρόγραμμα έχει λήξει από τις 31 Αυγούστου, το στεγαστικό είναι πιθανότατα ένα από τα κεφάλαια που θα ανοίξουν στη ΔΕΘ 2026 και την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού.

ΔΕΘ 2026: Τα δύο σενάρια για στεγαστικό

Οι ίδιες πληροφορίες της ΕΡΤ, περιγράφουν πως η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια για το στεγαστικό. Όσον αφορά στο πρώτο, δεν έχει αποκλείσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης τύπου «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, να δανειστούν με επιτόκιο μικρότερο από αυτό της αγοράς, προκειμένου αποκτήσουν ένα σπίτι, δηλαδή δυνατότητα δανειοδότησης με ευνοϊκότερους όρους.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά παράταση ή υιοθέτηση κινήτρων στους ιδιοκτήτες προκειμένου να ανοίξουν σπίτια και να τα δώσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ αλλά και από τον φόρο υπεραξίας για την απόκτηση ακινήτου, ένα μέτρο που ισχύει μέχρι τις 31/12/2016 και αναμένεται να παραταθεί.

Ένα ακόμα μέτρο είναι η παράταση των φοροαπαλλαγών για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν στο άνοιγμα κλειστών ακινήτων προκειμένου να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση, για να τα ρίξουν δηλαδή στην αγορά, για να καλυφθούν και οι πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για μίσθωση ενός ακινήτου.

Τι μέτρα εξετάζονται για συνταξιούχους, εργαζομένους και οικογένειες στη ΔΕΘ

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής την επόμενη τετραετία, έως το 2030, αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ 2026 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεταξύ άλλων τα μέτρα της ΔΕΘ 2026, όπως αναφέρει σχετικά η ΕΡΤ, θα αφορούν οικογένειες, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα ή δεν υπάρχουν κυβερνητικές διαρροές για τα μέτρα στη ΔΕΘ 2026, η ΕΡΤ παρουσίασε μέρικα βασικά σενάρια και πληροφορίες.

Όσον αφορά στις οικογένειες, η κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ άλλων, την εξίσωση των παροχών που λαμβάνουν οι τρίτεκνες οικογένειες με εκείνες των πολύτεκνων. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση του επιδόματος παιδιού έως και κατά 30%.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διερευνά την αύξηση του ετήσιου επιδόματος από τα 300, στα 450 ευρώ, ενώ για τους εργαζόμενους την αύξηση των ημερήσιων διατακτικών σίτισης από τα 6, στα 10 ευρώ.

Πρόκειται για τα κουπόνια, που παίρνουν οι εργαζόμενοι, για να ψωνίσουν ή να πάρουν φαγητό. Δεν αναμένεται να υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές για την εξασφάλισή τους, όπως ενημερώνει σχετικά η ΕΡΤ.

Στη στέγαση, τα μέτρα της ΔΕΘ 2026 θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για ανακαίνιση, κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών, ενώ στα πλάνα βρίσκεται και νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3», δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια σε νέους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Αντίστοιχα, για τους αγρότες θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές από τη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα δοθεί επιδότηση λιπασμάτων και θα επιστραφεί ο Ελάχιστος Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης απευθείας στην αντλία των πρατηρίων καυσίμων.

Τέλος, κατά τη ΔΕΘ 2026, σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως τονίζει σχετικά η δημόσια τηλεόραση, δεν αποκλείονται οι αλλαγές στην τεκμαρτή φορολόγηση και να αποδοθεί χαμηλό τεκμαρτό σε συνεπείς επαγγελματίες, η μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από 80% στο 55% με 60% και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και κατά 1,5 μονάδα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Πτώση τιμών με αύξηση των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή και αποδέσμευση αποθεμάτων από την G7

Οικονομία / Πετρέλαιο: Πτώση τιμών με αύξηση των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή και αποδέσμευση αποθεμάτων από την G7

Η απόφαση των χωρών της G7 να διαθέσουν έως 100 εκατ. βαρέλια αργού και ντίζελ από τα στρατηγικά τους αποθέματα, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή, μετριάζει προσωρινά τις ανησυχίες για την επάρκεια προσφοράς
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΠΑ

Οικονομία / Πετρέλαιο: Η ΕΕ απορρίπτει την απειλή των ΗΠΑ για απαγόρευση στο ντίζελ - Η πρόταση της Γαλλίας

Η πρόταση του Παρισιού λίγο μετά την προτροπή της Ουάσινγκτον προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να αξιοποιήσουν τα αποθέματά τους, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπες με απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΙΜΕΣ

Οικονομία / Βόρεια Ελλάδα: Κάτοικοι καταφεύγουν στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία για φτηνότερα καύσιμα

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν ότι με τη νέα τιμολόγηση που αναμένεται αύριο, Τρίτη, από τα διυλιστήρια οι τιμές θα καταγράψουν και νέα αύξηση κοντά στο 2%
THE LIFO TEAM