Κρίσιμα 24ωρα μέχρι το αβέβαιο Eurogroup της Πέμπτης

Κρίσιμα 24ωρα μέχρι το αβέβαιο Eurogroup της Πέμπτης Facebook Twitter
0

Θολό παραμένει το τοπίο της διαπραγμάτευσης Αθήνας και θεσμών καθώς ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία  η οποία θα δώσει το πράσινο φως για το έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης.



Οι συναντήσεις στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ, χωρίς και πάλι να υπάρξει λευκός καπνός. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι ίσως οι πιο κρίσιμες καθώς ο χρόνος πιέζει και η πλευρά των δανειστών δείχνει ανυποχώρητη ως προς τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

Ενδεικτικό του χάσματος που ακόμη υπάρχει είναι το γεγονός πως χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς για το αν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Δεν ξέρω αν θα συναντηθούμε την Πέμπτη. Ακόμη το δουλεύουμε» τόνισε ο Γερμανός υποικ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο.

 

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε ακολούθησαν ένα ακόμη δημοσίευμα του πρακτορείου που κάνει λόγο για ελάχιστες πιθανότητες οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών εντός της εβδομάδας.

Οι δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσουν δύο κεντρικά θέματα: Το κλείσιμο της συμφωνίας του κανονικού πακέτου με τα δημοσιονομικά μέτρα 5,4 δις. ευρώ αλλά και τη συμφωνία του νέου πακέτου προληπτικών μέτρων  3,6 δις. ευρώ, που, όπως συμφωνήθηκε στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, θα ενεργοποιηθεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ως προς το πρώτο:

1. Στο ασφαλιστικό αναζητούνται επιπλέον περικοπές 70 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

2. Στη φορολογία εισοδήματος, η κυβέρνηση έχει υποβάλει συμβιβαστική πρόταση για το αφορολόγητο όριο, διαφορετική από αυτή που περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, προτείνει να δίνεται η φορολογική έκπτωση των 2.000 ευρώ σε όσους έχουν οικογένεια με τρία παιδιά. Το αφορολόγητο θα μειώνεται στα 1.900 για οικογένειες με λιγότερα παιδιά και στα 1.800 ευρώ (που ζητάει για όλους το ΔΝΤ) για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.

3. Στα κόκκινα δάνεια, η συμφωνία αναζητείται στην εξαίρεση από την πώληση μόνο εκείνων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τις 140.000 ευρώ. Η εξαίρεση θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2017. Η τρόικα θέλει να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM