Η Κομισιόν ανοίγει τον φάκελο McDonald 's

Η Κομισιόν ανοίγει τον φάκελο McDonald 's Facebook Twitter
0

Οι Βρυξέλλες επιφυλάσσουν ένα ακόμη χτύπημα σε αμερικανική πολυεθνική, αυτή τη φορά στη γιγαντιαία επιχείρηση των McDonald 's, καθώς την κατηγορεί ότι δεν έχει πληρώσει φόρους από το 2009.

Η Κομισιόν άνοιξε σήμερα Πέμπτη το φάκελο μιας ενδελεχούς έρευνας για τη φορολογική μεταχείριση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, -πατρίδα του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που σήμερα είναι επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά στο παρελθόν υπήρξε Πρωθυπουργός του κρατιδίου στο οποίο κατηγορείται ότι κατέφυγε για να αποφύγει τους φόρους η αμερικανική πολυεθνική.

Το Μεγάλο Δουκάτο, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, απάλλαξε από τους φόρους την McDonald 's  με την αιτιολογία της διπλής φορολογίας, ενώ ήταν γνωστό ότι δεν συνέβαινε αυτό στις ΗΠΑ. Μετά από κάποια προηγούμενη έρευνα που προωθήθηκε από συνδικάτα, οι Βρυξέλλες έχουν πλέον λόγους να πιστεύουν ότι η εταιρεία ενδέχεται να έχει λάβει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που είναι ενάντια στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η πολυεθνική δεν έχει καταβάλλει από το 2009 ούτε ένα ευρώ από τον φόρο εταιριών στο Μεγάλο Δουκάτο, παρά το γεγονός ότι πέτυχε σημαντικά οφέλη (250.000.000 ευρώ το 2013), από τα δικαιώματα (royalties) που καταβλήθηκαν με το σύστημα της δικαιόχρησης για εστιατόρια στην Ευρώπη και τη Ρωσία που πλήρωσαν για το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το εμπορικό σήμα της McDonald 's.

Το 2009, η Επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων διότι πληρώνει στις ΗΠΑ, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν συνέβαινε. Έτσι υπάρχουν υποψίες ότι η McDonald 's για έξι χρόνια δεν πλήρωνε φόρο πουθενά.

Πριν από λίγο καιρό υπήρξαν αποκαλύψεις για τα φορολογικά μαγειρέματα του Λουξεμβούργου που έγιναν γνωστές ως LuxLeaks. Ελέγχονται για αυτή την υπόθεση 300 εταιρείες από 23 κράτη, ανάμεσά τους οι γίγαντες Amazon, Starbucks, Amazon αλλά και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM