Οι Βρυξέλλες επιφυλάσσουν ένα ακόμη χτύπημα σε αμερικανική πολυεθνική, αυτή τη φορά στη γιγαντιαία επιχείρηση των McDonald 's, καθώς την κατηγορεί ότι δεν έχει πληρώσει φόρους από το 2009.

 

Η Κομισιόν άνοιξε σήμερα Πέμπτη το φάκελο μιας ενδελεχούς έρευνας για τη φορολογική μεταχείριση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, -πατρίδα του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που σήμερα είναι επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά στο παρελθόν υπήρξε Πρωθυπουργός του κρατιδίου στο οποίο κατηγορείται ότι κατέφυγε για να αποφύγει τους φόρους η αμερικανική πολυεθνική.

 

Το Μεγάλο Δουκάτο, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, απάλλαξε από τους φόρους την McDonald 's  με την αιτιολογία της διπλής φορολογίας, ενώ ήταν γνωστό ότι δεν συνέβαινε αυτό στις ΗΠΑ. Μετά από κάποια προηγούμενη έρευνα που προωθήθηκε από συνδικάτα, οι Βρυξέλλες έχουν πλέον λόγους να πιστεύουν ότι η εταιρεία ενδέχεται να έχει λάβει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που είναι ενάντια στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν η πολυεθνική δεν έχει καταβάλλει από το 2009 ούτε ένα ευρώ από τον φόρο εταιριών στο Μεγάλο Δουκάτο, παρά το γεγονός ότι πέτυχε σημαντικά οφέλη (250.000.000 ευρώ το 2013), από τα δικαιώματα (royalties) που καταβλήθηκαν με το σύστημα της δικαιόχρησης για εστιατόρια στην Ευρώπη και τη Ρωσία που πλήρωσαν για το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το εμπορικό σήμα της McDonald 's.

 

Το 2009, η Επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων διότι πληρώνει στις ΗΠΑ, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν συνέβαινε. Έτσι υπάρχουν υποψίες ότι η McDonald 's για έξι χρόνια δεν πλήρωνε φόρο πουθενά.

 

Πριν από λίγο καιρό υπήρξαν αποκαλύψεις για τα φορολογικά μαγειρέματα του Λουξεμβούργου που έγιναν γνωστές ως LuxLeaks. Ελέγχονται για αυτή την υπόθεση 300 εταιρείες από 23 κράτη, ανάμεσά τους οι γίγαντες Amazon, Starbucks, Amazon αλλά και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr