Το δεύτερο πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει την Τετάρτη η Βουλή

Το δεύτερο πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει την Τετάρτη η Βουλή Facebook Twitter
Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
0

Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων για το νέο μνημόνιο, καλείται να ψηφίσει η ελληνική Βουλή την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σε αυτό αναμένεται να περιληφθεί, μεταξύ άλλων, μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών καθώς ο φορολογικός συντελεστής διπλασιάζεται, αλλά και αυξήσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Tο νέο νομοσχέδιο δεν αναμένεται να περάσει εύκολα από τη Βουλή, καθώς ορισμένα μέτρα έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις τόσο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και στις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση είναι τα εξής:

Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών, με ταυτόχρονα αύξηση φόρων. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.


Ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια ως εξής:
α) Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
β) Από το 33% στο 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ


ΕΝΦΙΑ: Διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια, έως το 2016, και οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό για άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ ανά έτος για τη διετία 2015 - 2016.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δανειστές έχουν προτείνει την κατάργησή του και αναμένεται σταδιακή μείωση του κονδυλίου για το επίδομα. Επίσης, πιθανή είναι και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με εκείνον του πετρελαίου κίνησης.


Ληξιπρόθεσμα: Σχεδιάζονται αλλαγές των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες αλλά και όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Υιοθέτηση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.

Εισφορά αλληλεγγύης: Μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην φορολογική κλίμακα για να παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις.


ΦΠΑ: Αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM