Στο 30% μειώθηκε η πιθανότητα ενός Grexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 οικονομολόγοι και πραγματοποιήθηκε στο 24ωρο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Αθήνας- εταίρων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια από το πρακτορείο με την ίδια ερώτηση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έδωσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ποσοστό άνω του 50% υπέρ του Grexit (συγκεκριμένα πιθανότητα 55%). 

 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα ωστόσο, οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι ως προς το πόσο καλή είναι η συμφωνία για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές ή ακόμα και για το εάν ένα Grexit έχει φύγει από το τραπέζι. 


«Για την Ελλάδα είναι η μοναδική συμφωνία – καθώς έχουν το πιστόλι στον κρόταφο, πρέπει να την αποδεχθούν. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι η μόνη λύση που μπορεί να διανοηθεί κανείς», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιπς, οικονομολόγος στην NorfLB.

 

Όσον αφορά την πρόβλεψη για τη σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, το Reuters επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα ίσως να μην έχει αρκετά για να πωλήσει. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, 35 από τους 53 οικονομολόγους, είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ που θα μπορούσε πρακτικά να ιδιωτικοποιήσει.


«Τα 50 δισ. είναι ένα πολύ αισιόδοξο ποσό», είπε ο Νικ Σταμένκοβιτς, οικονομολόγος στην RIA Capital Markets. Ένας άλλος οικονομολόγος αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνουν, θα πουλήσουν την Κρήτη;»


Αναφορικά με το χρέος της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων (54 από τους 58) είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιας μορφής ελάφρυνση προκειμένου η δημοσιονομική της κατάσταση και η οικονομία της να καταστούν βιώσιμες.


«Δεν λύνει καθόλου το θεμελιώδες πρόβλημα της Ελλάδας, του μη βιώσιμου υψηλού χρέους», είπε αναφορικά με τη συμφωνία ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics. «Άρα πιστεύω ότι γρήγορα θα γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται να φύγει από την ευρωζώνη προκειμένου να υποστεί μια μεγαλύτερη απομείωση χρέους και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», πρόσθεσε.

 

Ο Λόινς είναι ένας από τους μόλις εννέα οικονομολόγους, από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, και εξακολουθούν να προβλέπουν ότι υπάρχει τουλάχιστον 50% πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr