ARD: Την «επιλογή της Ζάμπια» φαίνεται να προτείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

ARD: Την «επιλογή της Ζάμπια» φαίνεται να προτείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

«Θα κάνει το ΔΝΤ τα στραβά μάτια;», γράφει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, αναφερόμενο στο ενδεχόμενο να καταφύγει η Ελλάδα στην «επιλογή της Ζάμπια» και επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή προέρχεται από το ίδιο το Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ανταποκριτής του ARD στην Ουάσινγκτον τονίζει ότι η η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να διαφοροποιείται λίγο από τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, η οποία είναι ότι όταν κάποια χώρα του οφείλει χρήματα, πρέπει να πληρώνει εγκαίρως.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ δήλωσε ότι το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πληρώσει όλες μαζί τις δόσεις του δανείου της για τον μήνα Ιούνιο και για να γίνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει απλώς να ενημερώσει το ΔΝΤ. Αυτή θα ήταν η «επιλογή της Ζάμπια», καθώς κάτι ανάλογο είχε κάνει πριν 30 χρόνια το αφρικανικό κράτος, με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο τέλος Ιουνίου 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Θα έχει όμως εξασφαλίσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι «υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να οριστεί ως διορία όχι η 5η Ιουνίου, αλλά μια άλλη ημερομηνία τον Ιούνιο. Όμως αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται, όταν κανείς παρατείνει τις διαπραγματεύσεις ως την επόμενη διορία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ