Ανοικτό το ενδεχόμενο θέσπισης ενός μικρού τέλους στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ και τα τραπεζικά γκισέ, άφησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους με κάρτα. Όπως είπε συγκεκριμένα, είναι κάτι που συζητείται.

 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα φορολογηθούν τα κεφάλαια των καταθέσεων. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν κατά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι ανοίγει η διαδικασία διαβούλευσης για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων καθώς και για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

 

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τις τράπεζες του εξωτερικού συζητείται να θεσπιστεί η υποχρέωση καταβολής φόρου 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση των καταθέσεων, ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους. Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋποθέσεις. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

 

Όσον αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ, ο υπουργός δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ θα συζητηθεί και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων.

 

Σχετικά με το ενδεχόμενο φόρου στις αναλήψεις, σημειώνεται ότι δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για φόρο 1 ή 2 τοις χιλίοις σε κάθε ανάληψη από τα ΑΤΜ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr