Για μεγάλη πιθανότητα παγώματος καταθέσεων και επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα, προειδοποιεί η Moody's σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) των ελληνικών τραπεζών.

 

«Το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι αρνητικό, αντανακλώντας κυρίως την οξεία επιδείνωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Οι πιέσεις αυτές είναι απίθανο να υποχωρήσουν στους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής capital controls και πάγωμα καταθέσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Η Moody's επισημαίνει ακόμα ότι οι σημαντικές εκροές καταθέσεων ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014 έχουν αυξήσει την εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

 

«Κατά την άποψή μας, οι τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των καταθετών».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr