Καταστροφική για την Ευρώπη χαρακτηρίζει μια τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία πάντως αποκλείει λέγοντας ότι το ευρώ είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπούιτερ.

 

 

Για τον κ. Μπούιτερ, το Grexit είναι μια “μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα» καθώς υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος μόλυνσης. Μάλιστα ο γνωστός οικονομολόγος δηλώνει στη συνέντευξη του στην ελβετική Handelszeitung, ότι αυτό που φοβάται είναι η επιμονή της Γερμανίας σε αυτή την πολιτική.  

 

«Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης», τονίζει ο Μπούιτερ.

 

«Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα», τονίζει επίσης.

 

Όταν ερωτάται αν μπορούν οι άλλες χώρες να πιέσουν για έξοδο της Ελλάδας, ο οικονομολόγος σημειώνει:  «Το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ό,τι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία».

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr