Tagesspiegel: Ύποπτα ξεπουλήματα χωρίς λόγο στην Ελλάδα

Tagesspiegel: Ύποπτα ξεπουλήματα χωρίς λόγο στην Ελλάδα Facebook Twitter
6

Τέσσερις σελίδες αφιερώνει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την DW η εφημερίδα γράφει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τις οποίες επιβάλλει η τρόικα οδηγούν στις χώρες της κρίσεις σε ζημιές δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.

Σημειώνει επίσης ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους.

Ως πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης αναφέρει το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρο Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον τραπεζίτη Σπύρο Λάτση) θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατομμύρια ευρώ.

Η Tagesspiegel παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως Europoly. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζας πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…)»

Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς; Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση της χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος κάνει λόγο για «ξεπούλημα χωρίς λόγο».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα o αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Το Ελληνικό δεν έχει αυτή την αξία (1,2 δις) γιατί βρίσκεται σε χρεοκοπημένη χώρα, η οποία δεν κάνει μεταρρυθμίσεις από τα χρόνια του Βενιζέλου, και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι επενδύσεις κάθε λεπτό λόγο nimbies και "αντικαπιταλιστικων" (βλ. αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις στο Ελληνικό και στο Φάληρο). Πολλές ξένες εταιρίες δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα γιατί βρίσκεται στην λίστα των χειρότερων χωρών για business. Η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα είναι κάτο από το μηδέν, και όταν ακούς μερικούς μερικούς να θέλουν να βάλουν τις ιδιωτικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, τα πράγματα δεν μπορούν άλλο παρά να χειροτερέψουν. Αλβανία του Χότζα, κάπου εκεί, περίπου.Ετοιμαστείτε Έλληνες για δουλειά στην City of London (για καθαρισμό WC)
Ναι, βγήκε πρόσφατα αυτή η περιβόητη μελέτη. Αλλά η δυσκολία του επιχειρείν λόγω γραφειοκρατίας κλπ είναι ένας μόνο παράγοντας που επηρεάζει το κόστος μιας επένδυσης. Επιπλέον αυτή η δυσκολία αφορά τον τυχαίο μικροεπενδυτή και όχι έναν δικτυωμένο κολοσσό που θα κάνει τη δουλειά του σε χρόνο μηδέν και θα πάρει ένα αεροδρόμιο στο μισό της αξίας του. Δύσκολη χώρα για business αλλά μάλλον εύκολη για dirty business σαν αυτές που παρουσιάζει το άρθρο.
Ετσι ειναι ,αν ετσι νομιζετε.....Μονον που δεν "νομιζουμε ετσι"ολοι.Θα επισημανω σε ενα σημειο.Εαν μια επενδυση στο καλυτερο "τουριστικο φιλετο"της Μεσογειου προσδιοριζοταν απο παραμετρους οπως "δεν γινονται μεταρρυθμισεις"η επειδη "υπαρχει γραφειοκρατια",και οχι απο τις μεσομακροπροθεσμης δυνατοτητες υπεραποδοσης των επενδυθησομενων κεφαλαιων,τοτε οι διεθνεις επενδυτες θα εμοιαζαν με τους ημεδαπους "επιχειρηματιες της αρπαχτης".Αρα,αν δεν συμβαινει αυτο,τοτε μαλλον συμβαινει κατι αλλο.Το οποιο γινεται ευκολα κατανοητο αν σκεφθει κανεις οτι σε καμμια "ιδιωτικοποιηση"κρατικης περιουσιας η οποια εγινε τα τελευταια χρονια δεν υπηρξαν ΤΡΕΙΣ ,εστω,σοβαροι επενδυτες.Αστερας,Ελληνικο,ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ,ΟΠΑΠ κλπ ειχαν απο εναν εως δυο 'επενδυτες'στην τελικη κριση.Εαν ειχατε παει ποτε σε "πλειστηριασμους ακινητων" θα ειχατε ακουσει πως αποκαλειτο πλειστηριαμος αξιολογου ακινητου στον οποιο δεν εφανιζονταν πανω απο δυο ενδιαφερομενοι.Περαν αυτου,οσοι εχετε εργασθει σε μεγαλες εταιρειες θα γνωριζετε οτι οταν πωλειται ,η ζητειται να αγορασθει,οτιδηποτε,το μινιμουμ των σχετικων προσφορων(αγορας η πωλησης)πρεπει ειναι τρεις.Εαν ειναι μονον δυο η διαδικασια ακυρουται και επαναλαμβανεται.
Καλε τι σαχλαμαρες ειναι αυτες, να δεις αριστεροι ειναι και θελουν να σταματησουν την αναπτυξη.Ας το παρουν το βρωμοελληνικο οσο οσο, μεχρι το 2020 Los Angeles θα εχει γινει η Αθηνουλα μας. Τα παιδια μας βεβαια δε θα χουν λεφτα για το λεοφωρειο να πανε να το δουνε, αλλα θα μας βαλουν στη Guardian σιγουρα.