Οι φόροι «χτύπησαν» την κατανάλωση ποτών

Οι φόροι «χτύπησαν» την κατανάλωση ποτών Facebook Twitter
0

Μεγάλη πτώση σημείωσε η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα μας από το 2009, οπότε και αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα οινοπνευματώδη.  Σύμφωνα με τα Νέα, η αύξηση 125% του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2009 έχει ως αποτέλεσμα το ποτό να γίνει πλέον ακριβό όχι μόνο για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά και για τον τουρίστα. Έτσι, η κατανάλωση αλκοολούχων από 107,6 χιλ. εκατόλιτρα το α' εξάμηνο του 2009 υποχώρησε σε περίπου 56 χιλ. εκατόλιτρα το α' εξάμηνο του 2012. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 20 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία από άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, αν και τουριστικός προορισμός, έχει ιδιαίτερα υψηλούς φόρους στα αλκοολούχα όταν άλλες ανταγωνίστριες όπως η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Βουλγαρία επιβάλλουν το 1/4 του ειδικού φόρου.

Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας έχει όμως οδηγήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα,  και σε σημαντική αύξηση της λαθρεμπορίας και της νοθείας στην αγορά των αλκοολούχων ποτών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ