Lockdown και τηλεργασία άλλαξαν τα δεδομένα στα ακίνητα - Ενοικιαστές αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια εκτός κέντρου

Lockdown και τηλεργασία άλλαξαν τα δεδομένα στα ακίνητα - Ενοικιαστές αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια εκτός κέντρου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αλλαγές στην αναζήτηση κατοικίας, έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η επιβολή των lockdown και των περιοριστικών μέτρων αλλά και ο φόβος του ιού δημιούργησαν την ανάγκη στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα όσων μένουν στο κέντρο αυτών να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της περιοχής διαμονής.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, ήδη μισθωτές ακινήτων που διαμένουν στις «καλές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας και καταβάλλουν υψηλά μισθώματα για να βρίσκονται δίπλα στην εργασία τους, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν αυτή την επιλογή.

Αναζητούν κατοικία εκτός του κέντρου των πόλεων


«Οι περισσότεροι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή δεν απαιτείται πλέον η καθημερινή τους παρουσία στον εργασιακό χώρο. Αποτέλεσμα είναι πολλοί να έχουν αρχίσει να διερευνούν την πιθανότητα μετακόμισης σε προάστια της Αττικής, όπου με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή και χαμηλότερο θα μπορούσαν να μισθώσουν ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον δωμάτιο για χρήση γραφείου», σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν κατοικίες με έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις επαγγελματικές τους ανάγκες. Ενώ, ταυτόχρονα, όπως καταγράφεται στην έκθεση, ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, που διατηρούν γραφειακούς χώρους επιφάνειας 40 τ.μ.- 60 τ.μ. αρχίζουν να «υιοθετούν» την ιδέα να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στη κατοικία τους διαμορφώνοντας ένα χώρο αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση και όσοι αδυνατούν να το πράξουν λόγω έλλειψης χώρου αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση ή και αγορά που να υποστηρίζει τις νέες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του E-Real Estates, τα νέα δεδομένα οδηγούν τους υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής ή και σε περιοχές, όπως είναι η Σταμάτα, ο Άγιος Στέφανος, το Καπανδρίτι, η Παιανία κ.λπ. «Γενικότερα, όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον και σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αυξηθεί η ζήτηση για κατοικίες με μεγαλύτερη λειτουργικότητα ως γραφεία, που σημαίνει ειδική σχεδίαση, συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μεικτών χρήσεων», εξηγεί.

Σε δύσκολη φάση η φοιτητική στέγη αν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση 


Αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά φαίνεται ότι κράτησαν στάση αναμονής στη μίσθωση φοιτητικής στέγης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπάκα εξηγεί: «Τη φετινή χρονιά, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα έχει αγγίξει το 40%-50%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές, του 3ου και 4ου έτους φοίτησης, ξενοίκιασαν τη φοιτητική κατοικία και προέβησαν σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαία έξοδά τους και παράλληλα να επισκέπτονται την πόλη όπου σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM