Εξοικονομώ- Αυτονομώ: Πρεμιέρα την Παρασκευή, επιδότηση 900 εκατ. για 60.000 κατοικίες

Εξοικονομώ- Αυτονομώ: Πρεμιέρα την Παρασκευή, επιδότηση 900 εκατ. για 60.000 κατοικίες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Πρεμιέρα κάνει την Παρασκευή το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ, από τις περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις συγκεκριμένες περιφέρειες, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο νέο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες, ενώ το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.

Πέραν του προγράμματος που ξεκινά την Παρασκευή, στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απώτερος σκοπός είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων, ανέφερε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρουσίαση.

Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β', ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Το Εξοικονομώ- Αυτονομώ θα είναι ένα από τα πρώτα σχέδια που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι στη συνέχεια το πρόγραμμα θα μπορεί να επεκταθεί σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου, που κατ' εξοχήν είναι πολύ παλιά.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ