Η στιγμή που ο Γουίλσον ξυπνά τον Μίλγκρομ για να του πει πως κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομίας

Η στιγμή που ο Γουίλσον ξυπνά τον Μίλγκρομ για να του πει πως κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομίας Facebook Twitter
0

Όταν η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε χθες πως οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, και οι δυο άντρες βρισκόταν ήδη στα κρεβάτια τους στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.  

Τελικά η επιτροπή κατάφερε να βρει τον Γουίλσον για να του πει τα νέα. Ωστόσο ο Μίλγκρομ κοιμόταν και κανείς δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Οπότε απέμενε στον Γουίλσον -που τυγχάνει να είναι γείτονας του Μίλγκρομ- να πάει στο σπίτι του πρώην φοιτητή του με τις πιτζάμες για να του πει τα ευχάριστα νέα, πως κέρδισε δηλαδή το βραβείο αξίας ενός εκατ. δολαρίων. 

Υλικό από την κάμερα ασφαλείας του Μίλγκρομ κατέγραψε την στιγμή που ο Γουίλσον φτάνει μες στη νύχτα για να τον ενημερώσει. Στο βίντεο, ο Γουίλσον με την σύζυγό του, Μαίρη, φαίνονται να φτάνουν στην πόρτα, με την Μάιρη να κρατά στο χέρι το τηλέφωνο. 

«Πολ», λέει ο Γουίλσον, χτυπώντας το κουδούνι αρκετές φορές.

Κάποια στιγμή ο Μίλγκρομ απαντά: «Παρακαλώ;».

«Πολ, είμαι ο Μπομπ Γουίλσον. Κέρδισες το βραβείο Νόμπελ», λέει. «Και προσπαθούν να σε βρουν. Αλλά δεν μπορούν. Φαίνεται πως δεν έχουν το τηλέφωνό σου». 

Εκεί παρεμβαίνει η Μαίρη: «Τους δώσαμε το κινητό σου τηλέφωνο».

«Όντως κέρδισα; Ουάου», λέει ο Γουίλσον. «Εντάξει».

«Θα απαντήσεις το τηλέφωνό σου;», λέει η Μαίρη, γελώντας. 

Λίγα λεπτά νωρίτερα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο Γουίλσον «είχε αιφνιδιαστεί επίσης με τα νέα». Όταν χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού του, το έβγαλε από την πρίζα. Οπότε η επιτροπή Νόμπελ κάλεσε την Μαίρη. 

Αργότερα ο Μίλγκρομ εξήγησε πώς έγιναν τα πράγματα από την δική του οπτική. 

«Κοιμόμουν και χτύπησε το κουδούνι της πόρτας στις 2 τα ξημερώματα. Και μετά σήκωσα το τηλέφωνο- είναι κουδούνι με κάμερα. Και είδα το πρόσωπο του Μπομπ και χτυπούσε την πόρτα, λέγοντάς μου πως προσπαθούσαν να μου τηλεφωνήσουν και πως είχαμε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, που είναι πάρα πολύ καλά νέα», είπε στο πρακτορείο Reuters. 

Οι ακαδημαϊκοί του Στάνφορντ κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομία για το 2020, «για βελτιώσεις στη θεωρία δημοπρασιών και επινοήσεις νέων μορφών δημοπρασιών». Ο Μίλγκρομ ήταν φοιτητής του Γουίλσον στη δεκαετία του 1970 και έκτοτε εργάζονται μαζί. 

Να σημειωθεί πως ο Μίλγκρομ είναι ο τρίτος φοιτητής του Γουίλσον που κερδίζει βραβείο Νόμπελ. 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM