Δημοσιονομικό κενό 2,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 προκύπτει στον προϋπολογισμό, το οποίο οι δανειστές ζητούν να καλυφθεί κατά 1 δις από τον προϋπολογισμό του 2013 και κατά 1,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό 2014.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαύρη τρύπα προκαλείται κυρίως από
τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΕ καθώς 600 εκ. είναι οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα . διαγνωστικά κέντρα (η κυβέρνηση θεωρεί πως το σύστημα των επιστροφών στα φάρμακα θα κλείσει την «τρύπα»), ενώ μεγάλο είναι και το έλλειμμα του ΟΑΕΕ εξαιτίας της μη εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Κενό προκύπτει και από την εξαίρεση των συντάξεων των απόστρατων αξιωματικών από το ενιαίο μισθολόγιο.

Η Τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις και για τα φορολογικά έσοδα, κυρίως δε για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων εσόδων ως προς τον φόρο ακινήτων το 2014. Οι δανειστές δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και από τον νέο φόρο επί των ακινήτων και ζητούν αποδείξεις ότι θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία προτού ληφθεί απόφαση κατάργησης από το 2014 του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Επίσης θέτουν ερωτηματικά για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΦΑΠ 2011 και 2012, που ακόμη δεν έχουν φύγει, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος αλλά το 2014.

Πρόβλημα υπάρχει και με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ένα θέμα για το οποίο οι δανειστές θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Η Τρόικα μετά τις έκτακτες συναντήσεις χθες με Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών αναχωρεί και αναμένεται να επιστρέψει στο τέλος του μήνα για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.