Αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Μάιο- Κατά 1,717 δισ. ευρώ

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Μάιο- Κατά 1,717 δισ. ευρώ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Μάιο αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 1,717 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,429 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα- για δεύτερο συνεχή μήνα- μειώθηκαν οι καταθέσεις του Δημοσίου, καθώς τον Μάιο παρατηρήθηκε εκροή 1,9 δισ. ευρ,ώ έναντι έναντι εκροής 4,112 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά για τον ιδιωτικό τομέα, αύξηση κατά 1,523 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Μάιο του 2020 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 125 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,554 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Δάνεια 14,888 δισ. σε αναστολή δόσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον Μάιο το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που υπήχθησαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθε σε 14,888 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα δάνεια αυτά είναι στεγαστικά (7,719 δισ. ευρώ), δάνεια προς επιχειρήσεις (4,358 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,531 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,277 εκατ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, τον Μάιο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης αυξήθηκε σε 0,7% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 356 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 74 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση τον ήταν θετική κατά 2,681 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,585 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 22,4% από 12% τον προηγούμενο μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM