ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 40 εκατ. οι άνεργοι του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 40 εκατ. οι άνεργοι του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Την τελευταία εβδομάδα άλλοι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 40 εκατ., από τότε που ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, στα μέσα Μαρτίου.

Για δέκατη συνεχή εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας είναι περισσότερες από 2 εκατομμύρια, παρότι αρχίζουν να ανοίγουν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 14,7%, από 4,4% που ήταν τον Μάρτιο. Όμως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει το 20% τον Ιούνιο.

Η πολιτεία που έχει πληγεί σφοδρότερα είναι η Νεβάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Εκεί, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 28,2%, ενώ ακολουθούν το Μίσιγκαν (22,7%) και η Χαβάη (22,3%).

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εκδώσει τις προβλέψεις για την οικονομία που παραδοσιακά δημοσιεύονται στα μισά της χρονιάς. Στις τελευταίες επίσημες προβλέψεις, που είχαν ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο, αναμενόταν ανάπτυξη 3,1% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το ίδιο διάστημα του 2021, ενώ η εκτίμηση για την ανεργία ήταν ότι θα έφτανε στο 3,5%.

Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού ουσιαστικά διέγραψε αυτές τις εκτιμήσεις. Τον Απρίλιο, το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου είχε ανακοινώσει ότι αναμένει ύφεση 5,6% φέτος και ότι η ανεργία στα τέλη του 2020 θα είναι πάνω από 11%.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων από τον κορωνοϊό. Οι νεκροί του ιού στη χώρα είναι σχεδόν τριπλάσιοι από εκείνους στη Βρετανία, που ακολουθεί σε αυτή τη θλιβερή λίστα. Πλέον, οι νεκροί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει εκείνους στους πολέμους του Βιετνάμ και την Κορέα, ενώ προσεγγίζουν τις απώλειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 116.000 Αμερικανοί.

Με πληροφορίες από NYT, Guardian

 


Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM