Χρηματοδότηση 31,4 εκατ. ευρώ για «πράσινα» έργα σε πέντε λιγνιτικές πόλεις

Χρηματοδότηση 31,4 εκατ. ευρώ για «πράσινα» έργα σε πέντε λιγνιτικές πόλεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται η προκήρυξη για την χρηματοδότηση «πράσινων έργων» στις πέντε λιγνιτικές πόλεις της χώρας.

Ο λόγος για την Κοζάνη, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Το Πράσινο Ταμείο, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση δράσεων συνολικού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι πέντε δήμοι οι οποίοι αναμένεται να πληγούν οικονομικά από το σχέδιο ταχείας απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης, θα μπορέσουν να εντάξουν για χρηματοδότηση έργα που θα κινούνται στους εξής άξονες:

1.Πρόγραμμα Κυκλικής Διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας

Θα υποστηριχθεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων επεξεργασίας αστικών υγρών λυμάτων, ώστε να επεξεργάζονται τη λυματολάσπη, με σκοπό τη μετατροπή της σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ανανεώσιμο καύσιμο ή/και δευτερογενές υλικό (εδαφοβελτιωτικό). 

2. Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης

Το Πράσινο Ταμείο θα προσκαλέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της Μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης, που εκπονήθηκε το 2014.

3.Πρόγραμμα Ενεργειακών Κοινοτήτων

Το Πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενεργειακών έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚοιν) μέσω και της χρήσης εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

4.Σχέδια Δράσης για την Κυκλική Οικονομία

Επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω της ανάπτυξης μιας τοπικής πράσινης επιχειρηματικότητας. Για το σκοπό αυτό έχουν προϋπολογιστεί 1,4 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους δήμους Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας και 1,65 εκατ. ευρώ για το δήμο Κοζάνης.

5.Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Χορήγηση ενισχύσεων από το Πράσινο Ταμείο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Δυτική Μακεδονία που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση. 

6.Ανάπτυξη εξειδικευμένης Ζώνης Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία για Καθαρή Ενέργεια και Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες

Δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στο σημερινό ενεργειακό άξονα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας, κατά τα πρότυπα των διεθνών Innovation Zones. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε σύμπραξη με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΚΕΤΑ) θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας, οργάνωσης και Θεσμοθέτησης της Ζώνης, μετά από πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

7. Σχέδια δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα

Το Πρόγραμμα έχει ως δικαιούχους τους λιγνιτικούς δήμους Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων που καλύπτονται είναι: εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και επιχειρήσεις, δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Για τις δράσεις αυτές έχουν προϋπολογιστεί 1,35 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους δήμους Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας και Φλώρινας και 1,6 εκατ. ευρώ για τον δήμο Κοζάνης.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ