Τις επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και ιδίως στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τις ελέγξει, αναλύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

 

«Με 14 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Aκόμη και στη Γερμανία ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος» σημειώνει ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ που τονίζει, όμως, πως το πλήγμα για την οικονομία, η οποία εξαρτάται άρρηκτα από τον τουρισμό, είναι μεγάλο.

 

Όλα αυτά ασκούν αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, «οι οποίες μόλις είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

 

Σχέδια για σύσταση «κακής τράπεζας»

 

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο Χέλερ επικαλείται εμπειρογνώμονες του τραπεζικού κλάδου που υπολογίζουν ότι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω κορωνοϊού θα αυξηθεί κατά 12%.

 

«Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενήσει κι αυτό παρά την ευελιξία, την οποία παραχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες για τις αποφάσεις τους σχετικά με την κατάταξη των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα» αναφέρει στο άρθρο ο Γιάκομπ Σουβάλσκι, εμπειρογνώμων για θέματα Ελλάδας στο γερμανικό οίκο αξιολόγσης, Scope Ratings.

 

«Για να αφαιρέσει τις πιέσεις από τις τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό σχέδια για τη δημιουργία κακής τράπεζας. Λεπτομέρειες θα δώσει μέχρι τέλος του μηνός στις εμπορικές τράπεζες, στην κυβέρνηση και στον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM. Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί τις προτάσεις της όχι ως υποκατάστατο του σχεδίου Ηρακλής, αλλά ως συμπλήρωμα. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, που λόγω των αντίξοων συνθηκών στην αγορά, αργούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια με τιτλοποιήσεις, θα τα μεταφέρουν σε μια κακή τράπεζα.

 

Σε κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ότι χρειάζονται γρήγορες λύσεις ώστε να απαλλάξουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να είναι σε θέση να αποκτήσουν ρευστότητα για παροχή δανείων. Σκέψεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κακής τράπεζας κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά η ιδέα προσκρούει σε αντιρρήσεις κανονιστικού περιεχόμενου και στο πολιτικά λεπτό ερώτημα διάσωσης τράπεζας με χρήματα φορολογουμένων. Αλλά λύση σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτή που προτείνει η Κεντρική Τράπεζας Ελλάδας, είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Ακόμη και ο αναλυτής Γιάκομπ Σουβάλσκι θεωρεί ότι σύσταση τέτοιας εθνικής κακής τράπεζας είναι αποτελεσματική» καταλήγει το άρθρο του Χέλερ.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr