Ύφεση 4,6% για φέτος και ανεργία 28% προβλέπει τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2012 - 2013. Κάνει λόγο για τροχιά εξισορρόπησης τους τελευταίους μήνες, για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ που έχει απομακρυνθεί και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ενώ προβλέπει ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 και η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.

 

Στην έκθεση υπάρχει η επισήμανση ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2014 «αν παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ζητείται δε επίσπευση των μεταρρυθμίσεων για να γίνουν σύντομα ορατά αυτά τα αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία ενώ τίθεται ως προϋπόθεση για την επαλήθευση των εκτιμήσεων η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς χαλάρωση και αποκλίσεις.

 

Γίνεται ακόμη λόγος για άμβλυνση των τραπεζικών προβλημάτων όσον αφορά τη ρευστότητα, την ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων και την κεφαλαιακή του επάρκεια του τραπεζικού τομέα.

 

Η ανακεφαλαιοποίηση χαρακτηρίζεται ως  αφετηρία για την ανασύνταξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με βάση μια συνολική στρατηγική.

 

«Η επιστροφή καταθέσεων, η μείωση του κόστους αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος και η κεφαλαιακή του ενίσχυση (οι οποίες αποτελούν κομβικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), συμβάλλουν αποφασιστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνιστούν προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Σημειώνονται και οι αβεβαιότητες που παραμένουν, όπως η αδύναμη λειτουργία του κράτους σε πολλούς τομείς και η πλημμελής εφαρμογή μέτρων που έχει ψηφίσει η βουλή. Γίνεται επίσης λόγος για πιθανή αύξηση των λουκέτων των –βιώσιμων κατά βάση-επιχειρήσεων λόγω της μεγάλης σε διάρκεια και έντασης ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr