Στο «κόκκινο» η ανεργία στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού: Πάνω από 26 εκατ. οι αιτήσεις για επίδομα

Στο «κόκκινο» η ανεργία στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού: Πάνω από 26 εκατ. οι αιτήσεις για επίδομα Facebook Twitter
0

Επιπλέον 4.4 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα ενώ η πανδημία κορωνοϊού «γονατίζει» την αμερικανική οικονομία και αγορά εργασίας. 

Τα νεότερα αυτά στοιχεία ανεβάζουν το συνολικό αριθμό αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες από τα μέσα Μαρτίου, στα 26,4 εκατομμύρια. Ο αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 16% του εργατικού δυναμικού κι επιβεβαιώνει πως όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη μεγαλύτερη στην αμερικανική Ιστορία περίοδο ευημερίας της αγοράς εργασίας αφανίστηκαν μέσα σε σχεδόν μήνα λόγω κορωνοϊού.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακόμα 4,427 εκατ. άνθρωποι έκαναν αίτηση για πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με τον αναθεωρημένο αριθμό των 5,237 εκατ. αιτούντων μια εβδομάδα νωρίτερα.

Παρόλα αυτά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως κατά την τρίτη εβδομάδα ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε, προκαλώντας αισιοδοξία πως το οικονομικό σοκ ίσως να τελειώνει.

«Παρότι τα 4,4 εκατ. αιτήσεις αυτής της εβδομάδας είναι συγκλονιστικός αριθμός, υπάρχουν ενδείξεις πως ο ρυθμός των απολύσεων έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του» σημείωσε ο Ρίτσαρντ Φλιν, διευθυντής της εταιρείας χρηματοοικονομικών Charles Schwab, προσθέτοντας: «Τα βασικά ερωτήματα αυτή τη στιγμή είναι πότε θα ανοίξει η οικονομία και τι θα συμβεί όταν γίνει αυτό».

Η οικονομία δημιούργησε 22 εκατ. θέσεις εργασίας κατά την περίοδο ισχυρής αύξησης της απασχόλησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 και έληξε απότομα φέτος τον Φεβρουάριο.

«Η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, με ρυθμό και σε έκταση που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν», σχολίασε ο Σκοτ Άντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of the West στο Σαν Φρανσίσκο. «Συγκρίνεται με μια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίμακα».

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ