Γερμανία: Στελέχη του CDU υπέρ του ευρωομολόγου, κόντρα στη γραμμή της Μέρκελ

Γερμανία: Στελέχη του CDU υπέρ του ευρωομολόγου, κόντρα στη γραμμή της Μέρκελ Facebook Twitter
EPA
0

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ παίρνουν θέση κόντρα στην επίσημη γραμμή του CDU και υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγου, για την κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός, κάτι στο οποίο αντιστέκεται το Βερολίνο.

Με δηλώσεις τους στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, τα στελέχη αυτά ανέφεραν ότι υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων ειδικού σκοπού, χωρίς πάντως να συμφωνούν με τη λογική της κοινοτικοποίησης χρέους. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ, τον ´Ελμαρ Μπροκ, άλλοτε συνεργάτη του Χέλμουτ Κολ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και τον Φρέντεριχ Κιζεβέτερ, συντονιστή της Κ.Ο. του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικης.

Ο Κιζεβέτερ υπενθυμίζει μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν σε αυτή τη λύση. Το 1974 η τότε ΕΟΚ είχε εκδώσει ομόλογο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι το CDU είναι διχασμένο στο ζήτημα του ευρωομολόγου.

«Η άρνηση θα ωφελήσει τους λαϊκιστές»

Ο ´Ελμαρ Μπροκ δηλώνει ότι, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό θυμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, οι Γερμανοί δεν μπορούν ούτε νε φανταστούν τι συμβαίνει «στις ψυχές των Ιταλών, των Ισπανών, των Γάλλων». Το ομόλογο για τον κορωνοϊό είναι αναπόφευκτο και αν η Γερμανία αρνηθεί να συνεργαστεί για την έκδοσή του, οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι λαϊκιστές, εκτιμά. «Η Λεπέν με τον Σαλβίνι θα πετάνε από τη χαρά τους», προειδοποεί.

Ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ σημειώνει ότι εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις στην κοινοτικοποίηση χρέους, αλλά από την άλλη πλευρά δηλώνει: «η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστότητα, χωρίς την υποχρέωση να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα με υψηλά επιτόκια». Στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Γιουνγκ εκφράζει στην ίδια εφημερίδα την αντίθεσή του στο ευρωομόλογο.

Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει την πρόταση για το ευρωομόλογο. Την Τρίτη συνεδριάζει το Eurogroup, με στόχο να βρεθεί συμβιβασμός για το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρο με το οποίο θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Κόντρα στη στάση της Μέρκελ, στη Γερμανία υπέρ του ευρωομολόγου έχουν ταχθεί στελέχη του SPD, αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, όπως και ο πρωθυπουργός της Βάδης- Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν. «Κανείς δεν έχει συμφέρον από την οικονομική καταστροφή της Ιταλίας ή της Ισπανίας λόγω αυτής της επιδημίας. Ως εκ τούτου, είμαι υπέρ των ευρωομολόγων, ίσως αρχικά περιορισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σρέντερ.

Με πληροφορίες από DW, ΑΠΕ

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM