Στουρνάρας: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην ΕΕ αν δεν υπάρξει κοινή απάντηση στον κορωνοϊό

Στουρνάρας: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην ΕΕ αν δεν υπάρξει κοινή απάντηση στον κορωνοϊό Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, αν τα κράτη δεν δώσουν κοινή δημοσιονομική απάντηση για να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στο Bloomberg, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να καβγαδίζουν και να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, κίνηση που στηρίζουν αρκετά μέλη της ΕΕ, αλλά κάποιες χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούν.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη. Οι σκέψεις για τους ηθικούς κινδύνους δεν πρέπει να είναι οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες των ενεργειών μας σήμερα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg.

«Ο ESM έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά οι υπό όρους πιστωτικές γραμμές δεν είναι ένα κατάλληλο εργαλείο σε μια πανδημία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες. Η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μία συνηθισμένη ενέργεια απέναντι στον κοινό εχθρό», δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Αύξηση δημοσίου χρέους 10-20%

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα επίπεδα του δημοσίου χρέους θα αυξηθούν κατά 10-20%, εξαιτίας των δημόσιων δαπανών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ακόμη, δήλωσε ότι αναμένεται η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. «Ζητήματα βιωσιμότητας χρέους μπορεί να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία τελειώσει, κάτι που θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Η ΕΚΤ έχει επιδείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξίας και ρεαλισμού πρέπει να επιδείξουν και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM