ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,9% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη για το 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,9% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη για το 2019 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ανάπτυξη της τάξης του 1,9% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αφού το ΑΕΠ ανήλθε σε 194,4 δισ. ευρώ, από 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι του στόχου για 2% που συνέπιπτε και με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ' τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο 2019 αλλά και της αύξησης κατά 1% το δ' τρίμηνο 2019, σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2018.


Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, στην διαμόρφωση του ΑΕΠ συνέβαλε:
-Η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,8% και της γενικής κυβέρνησης 2,1%).
-Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 0,7%.
-Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,8% και η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,5%.

Μεταξύ δ' τριμήνου 2019 και δ' τριμήνου 2018 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%):
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,8% αλλά της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε 1,4%).
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 14,4%.
-Αύξηση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,3%).
-Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 11,2%).


Για την τριμηνιαία σύγκριση (δ' τρίμηνο 2019 προς γ΄τρίμηνο 2019) και τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%, καταγράφηκαν τα ακόλουθα:
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,7% και εκείνη της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε 0,1%).
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 6,7%.
-Μείωση 3,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 5%).
-Μείωση 5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 6,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,9%).

Σύμφωνα τα στοιχεία που επικαλείται το ΥΠΟΙΚ, το 2ο εξάμηνο το 2019 πάνω από 660.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς την εφορία, πάνω από 430.000 οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 149.000 δάνεια ρυθμίστηκαν από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2019, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου εφέτος. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM