Κατά 31.000 αυξήθηκαν οι υπερ-πλούσιοι το 2019 - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Κατά 31.000 αυξήθηκαν οι υπερ-πλούσιοι το 2019 - Τι ισχύει για την Ελλάδα Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Περισσότερα από 31.000 άτομα εντάχθηκαν στις τάξεις των υπερ-πλουσίων κατά την τελευταία χρονιά καθώς τα περιουσιακά τους στοιχεία ευνοήθηκαν από την άνοδο των χρηματιστηρίων και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. 

Ο αριθμός των υπέρ-πλουσίων (ultra-high net worth individuals), εκείνων δηλαδή που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκε κατά 6% πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Knight Frank. Πλέον ο αριθμός τους ανέρχεται σε 513.244 άτομα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπέρ-πλούσιοι στον κόσμο είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό της Μάλτας ή της Ισλανδίας.

Ο αριθμός των υπερ-πλουσίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% ως το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δηλαδή σε 650.000 άτομα καθώς όλο και μεγαλύτερες περιουσίες σωρεύονται σε Ινδία, Αίγυπτο, Βιετνάμ, Κίνα και Ινδονησία. Εκείνοι με μικρότερες περιουσίες αυξήθηκαν επίσης. Σε 50 εκατομμύρια ανέρχονται εκείνοι που κατέχουν περιουσία μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ το 2019 ήταν 46,9 εκατομμύρια. Είναι περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ισπανίας.

Η Knight Frank, στη μελέτη της, αναφέρει ότι το 2019 ήταν μία θυελλώδης χρονιά για πολλούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά funds καθώς «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε τις προβλέψεις του για παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ από 3,5% τον Ιανουάριο του 2019 σε μόλις 2,9% τον Ιανουάριο του 2020, ένα χαμηλό δεκαετίες». 

«Παρόλα αυτά οι UHNWI αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 6,4%. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας - στάσεων, όπου το 63% των [διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων] δήλωσε ότι ο πλούτος των πελατών τους είχε αυξηθεί το 2019, ενώ μόνο το 11% δηλώνει ότι μειώθηκε», αναφέρεται.

Ο Liam Bailey, επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει ότι περίπου οι μισοί από τους UHNWI βρίσκονται στις ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 240.000 άτομα με περιουσία μεγαλύτερη από 30 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο οι χώρες που βλέπουν τον πληθυσμό υπέρ-πλουσίων να αυξάνεται ταχύτερα βρίσκονται στην Ασία και στην Αφρική. Ο Bailey επισημαίνει την Ινδία, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Μαλαισία, ανάμεσα στις χώρες όπου ο αριθμός των υπέρ-πλουσίων αυξάνεται και επισημαίνει ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης.

Ο πληθυσμός των UHNWI στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 73% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Knight Frank αναμένει ότι στην Αίγυπτο το ποσοστό θα αυξηθεί κατά 66% ως το 2024. Στην κατάταξη των προβλέψεων ακολουθούν Βιετνάμ, Κίνα και Ινδονησία. Ο αριθμός των UHNWI αυξήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 4%. Στην Κίνα υπάρχουν 61.600 υπέρ-πλούσιοι, στη Γερμανία 23.000, στη Γαλλία 18.000, στην Ιαπωνία 17.000. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με προηγούμενη, το 2018, καθώς πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των ακινήτων των ιδιωτών. 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα


Στην έρευνα της Knight Frank γίνονται αναφορές στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα της golden visa. Ο πληθυσμός των UHNWI αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% ως το 2024, πρόβλεψη που κατατάσσει την Ελλάδα στην 100η θέση της σχετικής λίστα. Για το 2019, η Knight Frank καταγράφει 1.040 άτομα με περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση κατά 2% σε σχέση με το 2018) και 124.770 άτομα με περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην Ελλάδα (μείωση κατά 1% σε σχέση με το 2018). 

 Με πληροφορίες από Guardian/Knight Frank

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια